Octombrie 12, 2023
Singurul miliardar din lume care și-a donat toată averea a murit la 92 de ani. În ultimii ani a stat în chirie și a purtat un ceas de 10 dolari

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Charles F. Feeney, miliardarul care a deținut magazine duty-free în toată lumea, care și-a donat aproape toată averea sa de 8 miliarde de dolari organizațiilor de caritate, a murit luni la San Francisco, la vârsta de 92 de ani, citează digi24.ro.

Potrivit The New York Times, în ultimii ani de viață, după ce a donat cam tot ce a adunat toată viața, Feeney a trăit foarte modest, într-un apartament închiriat. Moartea lui a fost anunțată de Atlantic Philanthropies, un grup de fundații pe care le înființase și le finanțase încă de la începutul anilor 1980.

În decembrie 2016, Feeney a făcut o ultimă donație, de 7 milioane de dolari, către Universitatea Cornell. Odată cu aceasta, a golit oficial conturile Atlantic Philanthropies și și-a îndeplinit angajamentul de a renunța la toată averea înainte de a muri, în favoarea unor cauze caritabile.

El a spus că a avut grijă de cei cinci copii ai săi, care au primit resurse „decente, dar neextravagante” și a lăsat să se înțeleagă că a păstrat pentru el 2 milioane de dolari, o sumă infimă în comparație cu miliardele pe care le adunase de-a lungul a șase decenii în afaceri.

Charles F. Feeney a fost un model de modestie, potrivit sursei citate, pentru că a ținut să-și păstreze anonimatul în cele mai multe situații în care a donat sume mari. În afară de asta, a fost o persoană chibzuită și rezervată, care nu a făcut niciodată caz de succesul uriaș pe care l-a avut în afaceri.

Bill Gates și Warren Buffett, doi dintre cei mai bogați oameni din lume, l-au apreciat în mod deosebit.

În 2014, când i-a oferit un premiu lui Feeney, Warren Buffett a spus: „este eroul meu și eroul lui Bill Gates – ar trebui să fie eroul tuturor”.

Spre deosebire de filantropii ale căror nume sunt intens mediatizate, sărbătorite la baluri extravagante și afișate pe fațadele clădirilor, Feeney a donat anonim către universități, instituții medicale, proiecte științifice, organizații pentru drepturile omului și pentru alte cauze umanitare în Statele Unite, Vietnam, Africa de Sud, Australia, Israel, Iordania și multe alte țări.

American cu origini irlandeze, a făcut multe donații și în Irlanda de Nord, pe care a vizitat-o frecvent. Dar numele lui nu a apărut pe niciunul dintre cele 1.000 de sedii de organizații pe care le-a finanțat cu miliarde. De cele mai multe ori, beneficiarii donațiilor lui au fost informați că banii provin de la un „client” generos care a dorit să rămână anonim.

Cei care i-au aflat identitatea au fost rugați să păstreze informația pentru ei.

Cine a fost Charles Feeney, cum și-a ridicat imperiul și de ce a decis să renunțe la el

Feeney a studiat managementul hotelier la facultate și a intrat în afacerile cu magazine duty-free, vânzând băuturi alcoolice, țigări și parfumuri mai întâi americanilor, după care businessul s-a globalizat, iar profiturile au fost enorme.

Până la vârsta de 50 de ani, Feeney și-a cumpărat case de lux în New York, Londra, Paris, Honolulu, San Francisco, Aspen și pe Riviera Franceză.

Însă a început „să aibă îndoieli cu privire la dreptul său de a avea atât de mulți bani”, a spus Conor O’Clery într-o biografie a lui Feeney, „The Billionaire Who Wasn’t”. „Tocmai am ajuns la concluzia că banii nu m-au atras”, i-a spus Feeney lui O’Clery.

Astfel, a renuțat definitiv la stilul de viață extravagant. A început să zboare la clasa economică, să-și cumpere haine din magazine obișnuite și nu s-a mai dus la restaurantele elegante cu care era obișnuit. Și-a vândut limuzinele și a început să meargă cu metroul sau taxiul.

De asemenea, a hotărât să-și doneze toți banii în mod anonim, un lucru pe care doar 1 la sută dintre donatorii americani în fac. El a reușit să-și păstreze anonimatul până în momentul în care s-a făcut o tranzacție importantă cu o altă companie, ocazie cu care s-a verificat cursul banilor.

Astfel, în 1997, s-a aflat că miliardarul făcea de 15 ani donații uriașe în scopuri filantropice. Charles Francis Feeney s-a născut în Elizabeth, New Jersey, pe 23 aprilie 1931. Tatăl său a fost agent de asigurări, iar mama a fost asistentă. Charles și surorile lui, Arlene și Ursula, au crescut într-o familie care se lupta să plătească un credit ipotecar lunar de 32 de dolari. În 1959, s-a căsătorit la Paris cu Danielle Morali-Daninos. După ce au avut împreună cinci copii, cei doi au divorțat, în anii 1990. Feeney i-a dat soției sale toate cele șapte case și o sumă mare de bani.

Ulterior, el s-a căsătorit cu Helga Flaiz, secretara pe care a avut-o multă vreme.

În ultimii ani de viață, Feeney nu a avut o casă proprietate personală sau mașină și a purtat un ceas de mână de 10 dolari. El și cea de-a doua soție au locuit cu chirie într-un apartament cu două dormitoare, în San Francisco. Forbes spune că, până la Feeney, niciun miliardar nu a donat toată averea adunată. Feeney își luase angajamentul să doneze absolut toată averea în timpul vieții.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 7.8763575553894