Aprilie 26, 2024
Kirkorov și Baskov ar putea fi lipsiți de titlurile onorifice acordate de Chișinău, după ce au cântat pentru Șor la Moscova

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Partidul Național Moldovenesc (PNM) cere retragerea titlurilor onorifice acordate interpreților ruși Filip Kirkorov și Nikolai Baskov de foștii președinți ai țării Igor Dodon și Vladimir Voronin. Un demers în acest sens a fost înaintat președintei țării, Maia Sandu, anunță liderul formațiunii politice, Dragoș Galbur. Solicitarea vine după ce cei doi artiști au cântat la evenimentul organizat de oligarhul fugar Ilan Șor, la Moscova, pe 21 aprilie, scrie newsmaker.md

PNM declară că acțiunile celor doi artiști rus ar contraveni principiilor care stau la baza acordării distincțiilor naționale, cum ar fi consolidarea relațiilor culturale respectând suveranitatea și integritatea națională.

„Participarea acestora la eveniment a generat indignare în rândul cetățenilor moldoveni și a ridicat semne de întrebare cu privire la compatibilitatea între titlurile onorifice conferite acestora și valorile promovate de Republica Moldova. (…) Această inițiativă arată că Republica Moldova nu tolerează asocieri cu entități sau persoane care subminează și atentează la securitatea națională”, a scris Dragoș Galbur pe rețelele de socializare.

Amintim că interpretul rus Filip Kirkorov s-a ales cu titlul „Artist al Poporului” în 2018. Distincția a fost oferită prin decret prezidențial, semnat de fostul președinte socialist Igor Dodon. Interpretul Nicolae Baskov a primit titlul de „Maestru în Artă” în 2007. Distincția a fost conferită atunci de fostul președinte comunist Vladimir Voronin.



citeste și
SQL exec time = 0.56120824813843