Decembrie 06, 2022
Bărbatul lunii - Iurie Antoci
Medic ortoped-traumatolog pediatru, chirurg.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

1.Povestiți-ne despre drumul parcurs până a deveni medic. Unde ați studiat? Când ați înțeles că ați făcut alegerea corectă ?

 Probabil din copilărie imi plăceau oamenii în halate albe, pentru frumusețea sufletească și acuratețea exterioară, dar din clasele mai mari am început a conștientiza importanța acestei frumoase si nobile profesii, mergînd spre visul meu  conștient, cu mare sarguintă și entusiasm. Absolvind școala cu medalie de aur, având toată susținerea părinților și buneilor, cu toată forța, motivarea si dorinta de a deveni medic am plecat în drumul mare a vieții mele. Absolvind Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițeanu” cu excelentă, am urmat  internatura la  specialitatea „Ortopedie și traumatologie pediatrică” în cadrul Institutul Mamei si Copilului,  inspirat de noi realizări spre a aduce un aport în actul de valorificare si consolidare a medicinii.

2.Care sunt direcțiile principale a D-stră în activitatea profesională? Pe parcursul carierei profesionale și experienței de 28 ani am fost axat pe mai multe direcții și compartimente specializate, dar în general m-am ocupat de prevenția, profilaxia, tratamentul chirurgical și conservativ, recuperarea și reabilitarea pacienților, ultrasonografia musculo-scheletala la copii și maturi in deosebi am practicat profund Ecografia de șold la sugari. Un compartiment separat a fost și medicina sportivă, acumulînd experiență în tratarea sportivilor de performanță. La moment , pacientii mei în mare parte sunt copiii cu probleme ortopedice, cuprinși intre varsta de la naștere până la 18 ani. Mă axez profund asupra Displaziei de sold, un defect de dezvoltare a articulatiei soldului, o boală congenitală, ce afectează dezvoltarea normală a copiilor, o boală tăcută, care nu doare. Displazia de sold netratată sau tratată incorect se poate transforma în deformări permanente ale articulatiei de șold, sau mai grav decât atât, când copilul începe să meargă se transformă în luxatie de șold, a cărei vindecare este îndelungată, necesita interventii chirurgicale si imobilizare. Displazia de șold depistată la timp și tratată corespunzător nu va afecta în niciun fel mersul sau calitatea vieții copilului. În primele 6 luni de viață a copilului cu displazie de șold tratamentul corect se încununează cu succes. Un tratament adecvat în copilărie poate preveni complicațiile la vârsta adultă.

3. Сu ce probleme se adresează mai des pacienții? Problemele cu care se adresează pacienții sunt diverse. Pe parcursul carierei profesionale m-am ocupat de tratamentul maladiilor congenitale, dobandite, patologii acumulate pe pacursul vietii, traume foarte grave, politraumatisme în urma accidentelelor rutiere, traume și leziuni provocate de obiecte interzise sau arme de foc, traume sportive, traume la locul de muncă.

4 . Aveti o experiență vastă, ce metode mai frecvent practicați în diagnosticarea bolilor pacienților D-tră?

  La nivel mondial medicina a progresat enorm de mult. Zi de zi apar noi schimbări, progrese și inovații, metodici noi de tratare, tehnici computerizate. Noi, doctorii sintem mereu în proces de studiere a inovațiilor și tehnicilor noi apărute. Astăzi în afară de valențele diagnostice, USG este recunoscută drept tehnică ideală pentru screening, o rutină obligatorie.  La moment foarte activ practic Ecografia de șold la sugari. Avantajele acestei metode permit evaluarea neinvazivă, neiradiantă, diagnosticarea precoce și rapidă a malformației luxante a șoldului, e de o acuratețe ridicată, ușor de efectuat, ușor de repetat, ieftină la cost și accesibilă. Metoda permite examinarea în timp real, în care medicul apreciază instantaneu modificările din corpul pacientului.

5 De obicei cand vorbim de boli , acordăm multă atentie nu atât tratamentului  cât prevenirii. În ce măsură este posibilă prevenirea bolilor sistemului musculo- sheletal ? În general cat de des e necesar de vizitat un medic ortoped în scop profilactic ?

Consultarea ortopedului pediatru este recomandată începînd cu nașterea copilului.  E obligatorie examinarea medicală a  copilului la 1, 3, 6 luni și la 1 an - perioadă importantă pentru depistarea problemelor ortopedice. Examinările repetate se fac în corespundere cu Programul stabilit de Ghidul Medical. Sigur, este extrem de important și tot timpul am afirmat, că profilaxia este unul din cele mai de bază elemente în actul medical. E mult mai usor si mai ieftin de a preveni, decât de a trata patologia. Actul medical este o colaborare între medic si pacient. Eu sunt pe poziția fermă de a aplica tratament personalizat. 

6. Ați lucrat în străinătate multi ani , povestiți-ne despre  experienta D-stră din afara? De ce ati decis să vă întoarceți în Moldova?

După absolvirea USMF am plecat la muncă în Rusia, unde se aflau și părinții mei. Am activat 20 de ani în regiunea Khantî-Mansiisk, lîngă oceanul înghețat de nord, unde  iarna durează 9 luni din an cu temperaturi de 50-60 grade de frig. Am muncit la un spital orășenesc în calitate de ortoped-traumatolog, chirurg. Am finisat Internatură în chirurgie în Academia Medicală de Stat din Sankt-Petersburg , Ecaterinburg , Celeabinsc, Tiumeni, trecînd o școală puternica cu tradiții, acumulînd un bagaj enorm de cunoștințe în domeniu.

Am activat în chirurgia de urgență, cu gărzi de noapte de 10-15 servicii pe lună în decursul  primilor 14 ani. Multumesc enorm și aduc adîncă recunoștință familiei mele pentru susținere și încurajare, pentru puterea și răbdarea de a-mi fi alături în toate. Activitatea medicală pe întinsul Siberiei, a fost o experiență de neuitat. Aflîndu-mă acolo, departe de baștina mea, mereu am dus dorul de casă, de tradițiile țării mele de muzică și dans. Printre nopțile nedormite în gărzile de noapte mă gindeam la hobby-ul meu din copilărie – dansul. Am reușit cu timpul să creez un colectiv de dansuri populare moldovenești, cu care am dus faima țării mele pe întinsa  teritorie a Siberiei, prin sute de concerte si festivaluri. Cu dificultate am găsit costume naționale, cușme, prosoape, poloboc pentru vin... Am fost aplaudați în zeci de orașe si sate, am avut succese cu titlu de laureați a festivalurilor, cu primele locuri. A fost bine dar mereu am vrut acasă, în țara mea, la neamul meu.

7 . Sfârsitul anului este un moment în care toată lumea este predispusă să facă unele totaluri. Ce rezultate v-a adus acest an si ce aspirații și scopuri aveti pentru anul care vine ? 

Anul acesta am absolit cu succes  cursurile de perfectionare postuniversitare în domeniul Ultrasonografiei  mulsculo-sheletale organizate de Centrul ,,Gefferson ultrasound researcht and educațional Institute Philadelphia”, SUA în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „I. Hatigeanu” Cluj-Napoca, România. În noiembrie am participat la Conferinta jubiliară, internațională de ortopedie si traumatologie pediatrică. Dar cele mai bune rezultate le citesc în ochii pacienților mei mici, în ochii parinților fericiți atunci cînd î-mi strîng maina și î-mi zic Mulțumesc.  M-am angajat plenar și cu temeritate în actul de valorificare și consolidare a medicinii. Sunt acțiuni interminabile prin care sustinem zi de zi examenul de capacitate cu meticulozitate si pertinență pentru a  asigura viața și sanatatea pacientului. Sfârșitul unui an nu aduce nici o incheiere si nici un început, ci o continuitate, cu toată înțelepciunea pe care ne-a inoculat-o experienta. Vă adresez cele mai sincere și cordiale felicitari cu ocazia sărbătorilor de iarnă, care a devenit o bună și trainică tradiție edenică si eclantantă și sa înscris în calendarul sărbătorilor de suflet .

1994 - USMF Nicolae Testemiteanu"

1995 - Internatura USMF N.Testemiteanu  ,,Ortopedia si traumatologia pediatrică”.

1999 - Academia Medicală de Stat or.Celeabinsk, Rusia, specialitatea Chirurgie.

2008 - Academia Medicală de Stat din or.Sankt-Petersburg. Russia. Ortopedie si traumatologie pediatrică.

2013 - Academia Medicala de Stat or. Tiumeni, specializare Rabiologia.

2013-Academia Medicala de Stat or.Tiumeni,  ,,Expertiza de adecvare profesională".

2014 - Academia Medicală de Stat Ural a Ministerului sănătății or.Ecaterinburg Russia Chirurgie-Traumatologie.

2015- Catedra 2 V. Hotineanu or.Chisinau. Proctologia. Chirurgia anorectală.

2017- Management servicii de sănătate. or.Chisinau.

2018 - Academia Medicală de Stat or.Ecaterinburg.Russia. Ultrasonografia musculo-scheletala maturi , Ecografia    de șold la copii.

2022 – Curs postuniversitar „Ecografia musculo-sheletală”.   Centru de educație și cercetare ultrasonografie. Philadelphia, Statele Unite ale Americii. Universitatea de Medicină și Farmacie ,,I.Hațegeanu", Cluj-Napoca, România.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.79219031333923