Februarie 08, 2024
„Zdob și Zdub” a intrat în Cartea Recordurilor „Eurovision”
„Zdob și Zdub” a intrat în Cartea Recordurilor „Eurovision”, fiind singurii artiști din istoria acestui concurs care au ajuns de trei ori în finală, în trei decenii diferite

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

După reprezentarea strălucită a Republicii Moldova la Eurovision Song Contest, trupa „Zdob și Zdub” a devenit feblețea audiențelor europene și un ambasador cultural al țării în UE.

În 2022, formația lui Roman Iagupov a intrat  în Cartea Recordurilor „Eurovision”, fiind singura din întreaga istorie a acestui concurs internațional, care a ajuns de trei ori în finală, în trei decenii diferite:  în 2005, la Kiev, când s-a clasat pe locul al șaselea, cu piesa „Boonika bate toba”, în 2011, la Düsseldorf, cu piesa  „So Lucky”, când a obținut locul 12, și în 2022, la Torino, cu piesa „Trenulețul”, interpretată alături de renumiții muzicieni Vitalie și Vasile Advahov, când au obținut locul al șaptelea din 17 țări participante, scrie evz.ro

Eurovision 2022, la Moldova sceglie per la terza volta Zdob si Zdub

Eurovisión 2022: Actuación de Moldavia en la primera semifinal

Roman Iagupov se pregătea de o carieră în sport

Roman Iagupov este fondatorul și solistul vocal al formației „Zdob și Zdub. Activitatea sa profesională se identifică cu istoria de trei decenii a trupei, ce abordează genurile muzicale hardcore, rock, rapcore, ethno rock, punk rock, folk rock etc. S-a născut la 13 septembrie 1973, în orașul Volgograd, Rusia. Când avea vârsta de un an, familia sa se stabilise în localitatea Strășeni, o suburbie a Chișinăului, mama viitorului artist fiind originară din Basarabia.

În perioada 1980-1990, a învățat la Scoala Nr. 2 din Străseni, avându-l coleg de clasă pe Anatol Pugaci, toboșarul, la începuturile formației „Zdob și Zdub”. În acea perioadă, Roman a făcut primii pași în muzică, împreună cu el și cu vecinul acestuia, Mihai Gîncu (instrumentist de bază al trupei, până în prezent), pasionați și influențați de rockul sovietic, post-sovietic și occidental, în special, de Victor Țoi, „The Beatles”, „The Rolling Stones” ș. a.

La început, Roman Iagupov devenea liderul unui grup de adolescenți melomani, talentați și descătușați, dominați de spiritul libertății, cu aceleași gusturi muzicale, care învățau din mers să stăpânească instrumentele, transformându-și pasiunea într-un crez al vieții.

Roman Iagupov a devenit bunic!

Ce a fost trupa „Noise”

Astfel, inițial, ei au creat trupa „Noise”. Viitorii artiști, în frunte cu solistul lor, se organizau în repetiții, frecvent, în subsolul din fosta Școală Nr. 59 din sectorul Buiucani al Chișinăului, „leagănul” viitorilor ”Zdubi”, după cum susțin ei înșiși.

Din start, au sfidat orice standarde, legi sau reguli din show-business, preferând underground-ul, având concerte în cluburile mici, la demisol, unde se aduna tineret nonconformist, care aprecia atmosfera libertății din perioada destrămării  imperiului. În anii `90, au ieșit din acel underground. Un rol important în formarea ca artist a lui Roman Iagupov  au avut, deopotrivă, atât cultura rusă din epoca sovietică, cât și folclorul moldovenesc, în condițiile în care a crescut într-o suburbie a Chișinăului.

El se pregătea, în primul rând, pentru o carieră în sport. După absolvirea școlii medii, a urmat cursurile Institutului Național de Educație Fizică și Sport (1991-1995). În perioada studenției, se ocupa intens și de muzică.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.6771695613861