Februarie 21, 2024
Valeria Pasha comentează răspunsul Teleradio-Moldova la contestația depusă: “Înțeleg că atacul e cea mai bună formă de apărare”
Compania „Teleradio-Moldova” a răspuns contestației depusă de interpreta Valeria Pasha, care nu a fost de acord cu rezultatul final al preselecției naționale Eurovision – de a fi desemnată învingătoare Natalia Barbu, care a acumulat același punctaj ca și ea.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Teleradio-Moldova a declarat că își rezervă dreptul de a desemna reprezentantul Moldovei la Eurovision, la orice etapă, fără a fi obligat să desfășoare etapele ulterioare și că a desemnat învingător concurentul care a obținut „cel mai mare punctaj din partea juriului profesionist”. Totuși, compania ar fi verificat voturile primite de Pasha și ar fi constatat că „aproximativ 950 de voturi au venit de la numere de telefon care în prezent nu sunt valide”. Mai mult, potrivit companiei, un anumit număr de voturi ar fi venit din 48 de țări, printre care Bangladesh, Indonezia, Vietnam. Pasha a respins constatările Teleradio-Moldova, scrie newsmaker.md

Răspunsul Teleradio-Moldova la contestația Valeriei Pasha

Reprezentanții Teleradio-Moldova au precizat că „în conformitate cu reglementările Uniunii Europene pentru Radio și Televiziune, fiecare țară este reprezentată de facto de radiodifuzorul public și este la latitudinea exclusivă a radiodifuzorului să determine cine își va reprezenta țara la concursul Eurovision”.

Conform prevederilor documentului, prin înregistrarea la concurs, concurenții confirmă că sunt de acord cu toate prevederile prezentului regulament și cu toate condițiile stabilite de Comitetul de organizare. În urma procedurii de vot, interpreta Natalia Barbu a acumulat 12 puncte din partea juriului profesionist și 10 puncte din partea telespectatorilor. La rândul său, interpreta Valeria Pasha a obținut 10 puncte din partea juriului și 12 puncte din partea telespectatorilor. După stabilirea faptului că ambele artiste au acumulat același punctaj, Comitetul de organizare a luat decizia, într-o ședință extraordinară, să desemneze învingător concurentul care a obținut cel mai mare punctaj din partea juriului profesionist”, au menționat reprezentanții Teleradio-Moldova.

Se mai precizează că „Teleradio-Moldova este în drept să decidă dacă va organiza și desfășura etapa următoare și/sau dacă va desemna în alt mod reprezentantul Republicii Moldova la Eurovision”.

Potrivit companiei, „Comitetul organizatoric subliniază că au existat bănuieli rezonabile de la bun început cu privire la televoting, întrucât au existat în anii precedenți sesizări, inclusiv publice, din partea unor concurenți implicați în concurs, despre încercări de falsificare a acestei proceduri”.

De anul trecut, „Teleradio-Moldova” a creat, cu ajutorul unor parteneri de-ai săi, un soft dedicat concursului Eurovision, pentru a putea fi verificate voturile. Compania a verificat, prin experții săi și proceduri specifice, validitatea numerelor de la care Valeria Pasha a primit voturi și a constatat că aproximativ 950 de voturi au venit de la numere de telefon care în prezent nu sunt valide. Mai mult, un anumit număr de voturi a venit din 48 de țări, printre care și exotice – Aruba, Bahamas, Bangladesh, Barbados, Indonezia sau Vietnam, probabil folosindu-se programul VPN”, au comunicat reprezentanții Teleradio-Moldova.

De altfel, a adăugat compania, „regulamentul stabilește că organizatorul local își rezervă dreptul de a desemna reprezentantul Republicii Moldova la Concursul Eurovision, la orice etapă, fără a fi obligat să desfășoare etapele ulterioare”.

În acest caz, concurenții nu sunt în drept de a înainta pretenții față de organizatorul local”, se mai arată în declarația Teleradio-Moldova.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi cozi împletite

Reacția Valeriei Pasha

Interpreta s-a arătat nemulțumită că s-au verificat numerele de la care doar ea a primit voturi și a spus că va solicita sfaturile juriștilor pentru a hotărî cum să acționeze mai departe. În același timp, Pasha nu a fost de acord că a fost votată inclusiv din Bangladesh, motivând că „se votează doar de pe numerele moldovenești”.

Am primit răspuns la contestație, ce să vă zic: nimic nou. Au fost aceleași argumente care le-au auzit și în cadrul dezbaterilor, doar că de data asta în formă scrisă. (…) Au anunțat că au depistat 950 de voturi nevalide care au fost transmise din Bangladesh, din toate colțurile lumii, ceea ce nu poate să fie adevărat pentru că se votează doar de pe numerele moldovenești. Apropo, o cunoscută de a mea a primit un mesaj de mulțumire tocmai din Zambia. Cum se face că TRM transmite mesaje din Zambia? Și încă o curiozitate, de ce au fost verificate doar voturile mele, dar nu și a altor participanți? (…) Noi în continuare vom solicita sfaturile juriștilor și vom hotărî cum vom acționa mai departe”, a menționat interpreta.

VIDEO AICI



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.61120533943176