Octombrie 17, 2023
S-a stins din viață profesorul de nai și Maestrul în Artă Ion Negură
A murit naistul Ion Negură.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

S-a stins din viață profesorul de nai și Maestrul în Artă Ion Negură. Anunțul a fost făcut pe 17 octombrie de Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Potrivit instituției, Ion Negură a activat de-a lungul anilor la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău, inclusiv la Institutul de Arte. A decedat la vârsta de 73 de ani, scrie newsmaker.md

Cea mai tristă melodie, interpretată vreodată la nai, e purtată de vântul acestei toamne. Profesorul de nai, Ion Negură, Maestru În Artă, s-a stins din viață”, au anunțat reprezentanții Ministerului Culturii.

Potrivit Ministerului, Ion Negură s-a născut pe 16 ianuarie 1950, în orașul Nisporeni, și a decedat la vârsta de 73 de ani.

Ion Negură a activat decenii la rând la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău.

Ion Negură a fost o prezență marcantă în universul muzical atât al Republicii Moldova, cât și dincolo de hotarele acesteia. După absolvirea Conservatorului de Stat „G. Musicescu”, și-a dedicat viața cu pasiune muzicii și educației muzicale. A devenit profesor de nai la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, Conservatorul de Stat și Institutul de Arte din Chișinău. Ulterior, în 1996, a obținut prestigiosul titlu de „Maestru în Artă” și a fost invitat să predea arta naiului la Liceul de Muzică „G. Enescu” din București, precum și la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași””, au comunicat reprezentanții Ministerului Culturii.

Ar putea fi o imagine cu 4 persoane, flaut, clarinet şi oboi

Instituția a mai declarat că Ion Negură a fost un susținător devotat al muzicii universale, o atenție deosebită acordând muzicii folclorice moldovenești.

A promovat cu pasiune instrumentele tradiționale, cum ar fi naiul, fluierul, cavalul ș.a. Prin efortul său constant, a stimulat sute de elevi, studenți și doctoranzi să atingă excelența în domeniul muzicii, lăsându-și amprenta în Republica Moldova, România, dar și în toate colțurile lumii, unde au ajuns discipolii săi. Ion Negură a fost, de asemenea, un cercetător activ și autor prolific, contribuind semnificativ la promovarea și înțelegerea naiului și a flautului. A fost membru apreciat al juriilor la numeroase concursuri naționale și internaționale de muzică. Prestigiul său în lumea muzicală a fost consolidat de colaborarea cu artiști de talie mondială și dirijori de renume”, au precizat reprezentanții Ministerului.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.3697173595428