Februarie 14, 2024
Poetul Grigore Vieru a fost omagiat la 89 de ani de la naștere

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Scriitori, ziariÅŸti, oameni de cultură, profesori, elevi ÅŸi copii s-au adunat astăzi la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din capitală pentru a-i aduce un omagiu la 89 de ani de la naÈ™tere, relatează MOLDPRES.

Solicitat de agenÈ›ie, Călin Vieru, feciorul regretatului poet, a menÈ›ionat că tatăl său este aÈ™ezat lângă Dumnezeu, iar tot ce a visat el se va împlini în curând. ”Ultimele lucruri care s-au făcut întru comemorarea lui Grigore Vieru sunt următoarele: avem un film despre podul Grigore Vieru de la Lipcani È™i o baladă scrisă de Ilie Gorincioi, făcută È™i montată video, ca un clip. E o chestie foarte frumoasă. Suntem acum în pregătiri pentru ediÈ›ia a XVI-a Festivalului InternaÈ›ional de Poezie ”Grigore Vieru” IaÈ™i-ChiÈ™inău. Suntem la faza proiectelor È™i expertizei legate de un muzeu ”Grigore Vieru”. S-au mai scos câteva cărÈ›i pentru copii”, a precizat Călin Vieru.

La rândul său, preÈ™edintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, a afirmat că spiritul lui Grigore Vieru este prezent în toate acÈ›iunile noastre. ”Grigore Vieru are o posteritate extraordinară È™i drept dovadă sunt aceste tinere generaÈ›ii de copii, care vin aici È™i-i spun poezii aÈ™a cum ar merge la biserică să spună o rugăciune. I-am văzut cât de emoÈ›ionaÈ›i sunt, cât de frumoÈ™i sunt. Mă gândesc ce-ar fi făcut, cum s-ar fi comportat Grigore Vieru în timpurile noastre, care a fost unul dintre primii alături de marele grup de scriitori, care au iniÈ›iat miÈ™carea de renaÈ™tere naÈ›ională. El, dacă ne amintim bine despre acea expresie a lui că unii în timp ce visează să zboare în cosmos,  el visează să treacă Prutul, Grigore Vieru a avut norocul să fie unul dintre primii care a trecut Prutul. Este unul dintre primii care a editat o carte –”Steaua de vineri”,  la Editura ”Junimea” din IaÈ™i.  Grigore Vieru asta È™i-a dorit – o reintegrare în spaÈ›iul românesc. Asta a dorit È™i cred că noi reuÈ™im uÈ™or-uÈ™or să îndeplinim acel frumos vis al lui Grigore Vieru È™i, de fapt, acel vis frumos al nostru, al tuturor basarabenilor”, a subliniat Teo Chiriac.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, judeÈ›ul Hotin, în prezent raionul Briceni. El este autorul volumelor de versuri ”Alarma”, ”MuzicuÈ›e”, ”Mama”, ”Numele tău”, ”Aproape”, ”Un verde ne vede”, ”Taina care mă apără”, ”Rădăcina de foc” È™.a. Grigore Vieru este È™i autorul ”Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară È™i în alte limbi.

În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincÈ›ie internaÈ›ională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare ”H. Ch. Andersen”. În 1996 a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 - membru corespondent al acesteia. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul NaÈ›ional „Steaua României” în grad de Mare Cruce. În prezent, mai multe È™coli din R. Moldova, un bulevard din capitală È™i o stradă la IaÈ™i, România, îi poartă numele.

img24001036



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.7410953044891