August 28, 2023
La 92 de ani, este cel mai longeviv supermodel din istoria modei
O figură emblematică în lumea modei, continuă să fie un exemplu de farmec și eleganță, o adevărată muză care i-a inspirat pe cei mai buni artiști, fotografi și stiliști din întreaga lume.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Născută la New York la 3 iunie 1931, Carmen Dell'Orefice este fiica unui muzician de jazz italian și a unei dansatoare maghiare. Copilăria ei nu a fost deloc ușoară: la vârsta de 11 ani, din cauza unei situații familiale complicate, a fost încredințată la diverse centre de plasament.

Călătoria ei în lumea modei a început de foarte devreme. La vârsta de 13 ani, în 1946, Carmen Dell'Orefice a semnat primul ei contract de modeling, pentru nimeni alta decât celebra revistă „Vogue”. După doar un an, a apărut pe coperta unei cunoscute reviste de modă, devenind cel mai tânăr model care a făcut acest lucru, scrie okmagazine.ro

Carmen Dell’Orefice cu Horst P. Horst, fotografiați de Leonard McCombe în 1947

De altfel, Carmen Dell'Orefice este considerată a fi pioniera supermodelelor, prima care a inventat cu adevărat această meserie, într-o epocă în care afacerea modei era încă la început. În acei ani, ea devenise cel mai râvnit model de către cei mai buni fotografi ai momentului, printre care Horst P. Horst, Francesco Scavullo, Cecil Beaton, Irving Penn, Norman Parkinson, Gleb Derujinsky, Erwin Blumenfeld și Richard Avedon. Iar Richard Avedon a fost și fotograful cu care a lucrat cel mai mult: el a imortalizat-o în 58 de ocazii pentru ediția franceză a revistei „Harper's Bazaar”.

Carmen Dell'Orefice a fost și cel mai bine plătit model al vremii. Printre mărcile care au concurat pentru a o avea ca imagine a fost Casa Chanel, care a dorit-o pentru promovarea legendarului parfum Chanel No. 5.

Carmen Dell’Orefice cu Horst P. Horst, fotografiați de Leonard McCombe în 1947

În anii 1940, celebrul supermodel a creat, de asemenea, o legătură artistică cu vizionarul și excentricul Salvador Dali, pentru care a pozat pentru mai multe tablouri.

Carmen Dell'Orefice on Pinterest | Carmen Dell'orefice, Supermodels and ...

După ce s-a bucurat de un mare succes, Carmen Dell'Orefice, încă foarte tânără, a decis să se retragă și să se dedice vieții sale private. Celebra muză a fost căsătorită de trei ori: cu Richard Kaplan (1963-1974), cu Richard Heimann (1959-1960) și cu Bill Miles (1952-1953). Cu acesta din urmă, a avut o fiică, Laura Miles. În ciuda faptului că a ales să se retragă din lumea modei în anii '70, Carmen Dell'orefice a decis să revină din nou în lumina reflectoarelor, fiinc încă foarte solicitată când avea deja peste 40 de ani. De atunci, părul ei argintiu a devenit semnul unei frumuseți atemporale care încă fascinează observatorii din întreaga lume și care este capabilă să îi confere lui Carmen dell'Orefice o aură de eleganță și un farmec de neegalat. Revenirea ei pe podium a reprezentat o deschidere semnificativă a industriei modei către diversitatea legată de vârstă, deschizând astfel calea femeilor din toate generațiile. Printre ultimele coperte pentru care a pozat sunt cele ale revistei „Vogue” din 1996, fotografiată de Arthur Elgort, și în 2013, când a fost imortalizată de Greg Lotus. În 2022, ea a revenit din nou în actualitate pentru că a pozat goală la vârsta de 91 de ani, pentru „New You Magazine”, alături de odelul Beverly Johnson. Iar anul acesta, în mai, a pozat pentru coperta L'Officiel India alături de Noah Brown.

Carmen Dell’Orefice cu Horst P. Horst, fotografiați de Leonard McCombe în 1947 

Carmen Dell’Orefice cu Horst P. Horst, fotografiați de Leonard McCombe în 1947

Cariera extraordinară de zeci de ani a lui Carmen Dell'Orefice a sfidat toate stereotipurile din industria modei, demonstrând că vârsta nu este o limită pentru a-ți urmări și realiza visele. Iar ea rămâne cel mai longeviv supermodel din istoria modei.

Carmen Dell’Orefice cu Horst P. Horst, fotografiați de Leonard McCombe în 1947 

Carmen Dell’Orefice 

Carmen Dell’Orefice



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.1160171031952