3 oua + un albus
190 g zahar
120 ml ulei
80 ml cafea
esenta de vanilie
85 g faina
35 g cacao
1 lingurita zeama lamaie
1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
praf de sare
120 ml smantana
cateva picaturi esenta vanilie
25 linguri zahar
1 lingura cacao
230 g ciocolata neagra
180 ml smantana
2 linguri unt
1 lingura coniac/rom (optional)
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade si tapeteaza o tava in forma de inima cu ulei si faina. Amesteca uleiul si cafeaua racita impreuna cu esenta de vanilie. Pune faina intr-un recipient si cerne cacaua peste ea. Adauga apoi praful de copt, bicarbonatul de sodiu si praful de sare si omogenizeaza.
2. Separa ouale si freaca galbenusurile pentru 1 minut. Incorporeaza 135 g din cantitatea de zahar in galbenusuri, apoi desfa-le cu amestecul de ulei si cafea. Peste compozitia de galbenusuri adauga si ingredientele uscate, in 2-3 portii si incorporeaza-le cu grija, pentru a evita cocoloasele.
3. Bate albusurile cu zeama de lamaie pana cand se fac spuma, insa inainte de a se intari. Incepe apoi sa adaugi zaharul ramas (65 grame) si mixeaza pana ce albusurile devin usor lucioase si isi mentin forma.
Incorporeaza albusurile cu o spatula in compozitia cu cacao treptat, in mai multe transe, pana cand aluatul devine omogen. Toarna rezultatul in tava si da-l la cuptor pentru 35-40 de minute, sau pana cand trece testul scobitorii.
4. Cand blatul este gata, lasa-l sa se raceasca inainte de a-l scoate din tava. Daca da semne ca se dezumfla, intoarce-l invers pe o suprafata dreapta.
Cand s-a racit, scoate tortul din tava intorcandu-l, nu inainte de a desprinde marginile cu ajutorul unui cutit subtire. Taie tortul pe jumatate cu un cutit cat mai lung si ascutit, pentru a obtine 2 blaturi mai subtiri.
1. Bate smantana pentru frisca impreuna cu o lingura de cacao, 25 g zahar si esenta de vanilie pana cand se ingroasa.
2. Aseaza crema intre cele doua blaturi, evitand sa intinzi pana in margine, caci poate iesi printre blaturi si da tortul la frigider pentru minim o ora.
1. Rupe marunt bucatile de ciocolata si incalzeste smantana pentru gatit impreuna cu untul. Lasa smantana pe foc pana la punctul la care sta sa dea in clocot. Toarna smantana peste ciocolata sfaramata si amesteca, adaugand si lingura de coniac/rom. Cand glazura a devenit omogena, las-o deoparte 10-15 minute.
2. Pune tortul pe un gratar de fier, deasupra unei tavi. Toarna glazura cu grija, pentru a acoperi tortul pe toate partile in mod uniform. Daca e necesar, intinde glazura cu o spatula superficial, dar e de preferat sa eviti.
3. Muta tortul folosind 2 spatule la distanta de cativa centrimetri, pentru a nu se lipi de ciocolata de pe gratar. Lasa tortul de ciocolata sa se intareasca, apoi da-l la rece. Serveste tortul in forma de inima cu fructe deasupra sau ornat cu frisca, dupa imaginatie.