Februarie 12, 2024
Acordeonistul și dirijorul Mihai Amihalachioaie a murit la doar 62 de ani
Cunoscutul acordeonist, dirijor de muzică populară, simfonică și de operă Mihai Amihalachioaie, s-a stins din viață, în această noapte. Anunțul a fost făcut de Ministerul Culturii, pe 12 februarie. Maestrul în Artă avea doar 62 de ani.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

„Îmi este greu să vorbesc la trecut despre Mihai. Un om deosebit È™i un profesionist desăvârÈ™it. Era unul dintre puÈ›inii folcloriÈ™ti, care cunoaÈ™te bine ceea ce face. L-am invitat să facem echipă la Centrul NaÈ›ional de Conservare È™i Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, fiind angajat ca muzicolog cu o preÈ›ioasă experiență. Am reuÈ™it o colaborare de doar câteva luni. Nu, nu pot să cred…”, spune directoarea CNCPPCI, Silvia Zagoreanu, care a anunÈ›at vestea tristă, transmite newsmaker.md

„Sincere condoleanÈ›e tuturor celor îi plâng plecarea atât de devreme – prietenilor, familiei, colegilor, tuturor celor dragi. Va trăi prin profunzimea pieselor È™i a notelor pe care le-a lăsat, cu grijă, pe această lume….”, a scris Ministerul Culturii în comunicatul emis.

Mihai Amihalachioaie s-a născut la 23 februarie 1961, în satul MolniÈ›a, regiunea CernăuÈ›i, Ucraina. Din anul 1998, el a activat în calitate de dirijor al Filarmonicii NaÈ›ionale, al Orchestrei NaÈ›ionale de Cameră, al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii din ChiÈ™inău È™i dirijor al Teatrului NaÈ›ional de Operă È™i Balet „Maria BieÈ™u”.

În anul 1985 È™i-a început cariera muzicală în calitate de acordeonist È™i dirijor de muzica populară a Ansamblului „Busuioc Moldovenesc”. De-a lungul carierei sale, maestrul a colaborat mult cu FormaÈ›ia „Provincialii” din România. A efectuat turnee artistice peste hotarele țării, în România, Spania, Bulgaria, Germania, FranÈ›a, Italia, Marea Britanie È™. a.

În 2001, pentru întreaga sa activitate, a fost distins cu titlul onorific Maestru în Artă.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.0389378070831