Iunie 29, 2018
Stiven Rain: DJ-ul trebuie pe toți să-i uimească!
Pozitiv, devotat, pletos, Stiven Rain este tânărul DJ din Republica Moldova care încearcă să facă muzică electronică, și demonstrează lumii întregi că-i reușește. A făcut cunoștință cu acest gen de muzică pe când avea doar 18 ani, după câteva încercări, a înțeles că-i reușește și s-a apucat de treabă. De atunci, zilele și nopțile lui Stiven Rain sunt pline de muzică. Rutina existențială în care a intrat “de bună voie și nesilit de nimeni” îi este pe plac. Vrea ca și-n țara noastră muzica electronică să fie apreciată ca și peste hotarele ei. Curând, va participa la un festival de muzică electronică în aer liber, unde se va strădui să se prezinte la cel mai înalt nivel.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Când ai realizat că vrei să mixezi muzică?

S-a întâmplat în anul 2009, când am avut ocazia să particip la concertul lui Tiesto, la Chișinău. Am fost prezent acolo, am simțit bitul, m-a atins. Mi-a plăcut la nebunie ceea ce am auzit. Ca urmare, am început și eu să încerc să fac câte ceva în ale muzicii. Desigur, că primele încercări erau caraghioase, dar prin exercițiu toate se învață.

 

Cum trece o zi obișnuită la locul de muncă?

Ascult, caut, exersez, mixez, văd ce-a ieșit, și iarăși de la început. Este o rutină, dar o rutină plăcută care mă hrănește spiritual. La urma urmei, muzica este un stil de viață.


Ce aptitudini trebuie să ai în acest domeniu pentru a avea succes?

DJ-ul trebuie pe toți să-i uimească, să știe cum să comunice cu publicul, să aibă credință în sine și-n muzica pe care o face. Asta și încerc să fac.  Nu mă opresc, indiferent de orice. Suntem singuri făuritorii propriului destin, nu trebuie să-i ascultăm pe cei ce ne stopează din propriul drum. Credința în forțele proprii le va schimba pe toate.

 

Când ai pus pentru prima oară muzică pentru public?

Drumul spre muzica electronică a fost lung. La început, nu erau decât niște încercări de a face muzică, era distractiv dar nu și calitativ. Această introducere în lumea muzicii electornice a durat, undeva trei ani. Ascultând, exersând, informându-mă, am început să înțeleg cu ce se mănâncă toată treaba asta. Mai întâi, mixam pentru a place publicului, mai apoi, mi-am pus amprenta proprie în tot ceea ce fac.

 


Cum alegi piesele pe care urmează să le mixezi?

Sunt anumite site-uri, la care eu sunt abonat. Acolo oamenii postează muzică diversă, eu o ascult, și ceea ce-mi place, salvez. Este un proces minuțios, dar eu primesc plăcere de la el.

 

Ce artiști te inspiră?

În primul rând, desigur că este Tiesto. El m-a făcut să mă îndrăgostesc de muzica electronică. Dar, pot spune că nu ascult doar acest tip de muzică. Din contra, ascult și muzică pop, muzică clasică, jazz. Cu cât mai multă muzică asculți, cu atât mai bine înțelegi ce vrei să redai publicului, îți formezi propriul stil. Niciodată nu credeam că îmi va place muzica lui Sting dar, într-o zi, din întâmplare ascultând “Shape o my heart”, am decis să mai gust câte ceva din creația lui, ca mai apoi să înțeleg că-mi place muzica lui la nebunie. Mă încâtă, de asemenea, și muzica lui Akon, cât de straniu nu ar părea. Nu contează ce gen de muzică asculți, contează ca ea să fie calitativă. Atunci, ai ce învăța din ea.

 

Care este publicul tău? Unde obișnuiești să faci mixaje?

Mixajele obișnuiesc să le fac acasă. Mi-am cumpărat tehnica de care am nevoie, căști bune, macbook. Toate au devenit acum mult mai stabile. Acasă mixez, experimentez, ascult și desigur, muncesc pentru rezultate înalte. Dar, există și dezavantajele care apar lucrând de unul singur în cei patru pereți. Acasă nimeni nu te critică, totul iese bine, nu ai emoții, cu alte cuvinte, nu te dezvolți. Pentru a merge la o altă etapă, trebuie să mixezi pentru public. Din păcate, la Chișinău sunt prea puține locuri unde este cu putință să faci acest lucru. Nu sunt spații speciale pentru a face mici party-uri, pentru a putea evolua în public, cât de mic nu ar fi el. Căci acolo vezi reacția oamenilor, vezi ce le place, faci și practică. Duc lipsă de această practică care este extrem de necesară pentru orice Dj.

 


 

Cum este publicul de la noi? Este receptiv? Ce le place?

Oamenii la noi sunt destul de retrași. Publicul nu-i pregătit. Muzica electronică la noi abia apare. Ceea ce ne rămâne nouă, DJ-ilor, este să facem ca publicul să vrea să asculte acest timp de muzică, să avem răbdare și să nu ne oprim. Publicul trebuie să-l legi de tine, nu de muzica ta, în sens că, trebuie să ai stilul propriu, care diferă de la om la om.
 

Cum definești muzica ta?

Fac “future house”, muzică electronică, electra. Însă stilul nu-i tot, depinde totul de sunet, de armonie. Fiecare profesionist, în orice domeniu artistic trebuie să aibă ceva care să-l definească. De aceea, e bine să cauți, să asculți, să-ți mărești orizontul gândirii pentru a-ți dezvolta ideile proprii.


 

Cine te ghidează în acest domeniu?

La un moment dat, mi-am pus întrebarea, ce este mai important pentru mine, tehnica nouă sau studiile în domeniul mixajului. Atunci am decis că niște cursuri în DJing mi-ar prinde bine. Are cine să-ți zică că ai greșit, că ritmul nu l-ai simțit, că ai deviat de la tonalitatea de bază. Profesorul meu îmi dă foarte multă informație utilă. S-ar părea că DJ-ul nu trebuie decât să simtă ritmul însă, dacă Dj-ul are școală, se simte. Aceasta și este diferența dintre un profesionist și un simplu muritor (Râde.)

 

 

Cum te manifești tu în această sferă?
Eu încerc să-mi fac cunoștințe noi din acest domeniu, atât prin intermediul rețelelor de socializare, cât și participând la diverse festivaluri de muzică electronică din străinătate. Trebuie de deschis ușile, trebuie de încercat, de mers mai departe. La noi e dificil să te manifești la justa valoare, dat fiind faptul că publicul încă nu este pregătit pentru astfel de muzică. În DJing foarte mult contează vârsta, energia interioară și dorința de a izbuti.

 

Ce sfat poți să le dai tinerilor care vor să se ocupe de DJ-ing?

Pot să le dau mai multe sfaturi. Am trecut și eu prin diverse momente, și o știu din propria experiență. În primul rând, ei trebuie să muncească și să exerseze, doar atunci poți ajunge la rezultate înalte. Să nu să se oprească, să nu uite de visul pe care-l au, ci să-l urmeze. Să-și procure căști bune. Și când zic bune, nu zic neapărat scumpe. Cine caută, găsește. (Zâmbește) Însă, căștile calitative chiar fac minuni, te ajută să faci muzică care să sune bine. Trebuie să te prezinți publicului la cel mai înalt nivel, căci orice gafă de notă rezultatul neprofesionist al DJ-ului.


 

Cum au loc pregătirile pentru festivalul în aer liber, la care vei participa curând?

Pentru acest eveniment mă pregătesc din plin, atât fizic cât și moral. Exersez mult, încerc să-mi împac gândurile-n cap, să mă concentrez. Lucrez la capitolul încrederea în propria persoană. Exersez pentru a mixa dinamic, să nu ies din ritm, încerc să nu mă concentrez numai la sunet, ci să și comunic cu publicul. Înainte de a evolua, eu mă strădui cu o zi mai devreme să nu ascult nimic, să mă relaxez, pentru ca a doua zi să încep totul cu noi forțe. În caz contrar, mă simt epuizat, și nu pot transmite publicului drive-ul de care au ei nevoie.

 


 

Unde te vezi în viitorul apropiat?

Nu știu ce o să fie mâine. Totul repede se trece. Ceea ce-i azi în vogă, mâine dispare din tipare. Nouă nu ne rămâne decât să fim pe val, să știm ultimele tendințe în muzică, și să facem ceea ce ne place atât nouă, cât și publicului nostru. Doar atunci poți place publicului, când faci ceea ce simți, ceea ce te definește.

Text: Victoria Kirilov



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 3.6639173030853