Iunie 26, 2023
Un vlogger moldovean care pipăie femei pe stradă a ajuns în vizorul Parlamentului. Cine este Dima White?
Deputatul PAS Lilian Carp a declarat că va depune o sesizare la Poliție pe numele vlogger-ului Dima White, cunoscut în mediul online pentru video-urile sale cu tentă agresivă la adresa fetelor.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Precizarea a fost făcută la ședința Parlamentului în timpul unei discuții cu Ian Feldman, președintele Consiliului pentru egaliatate, referitor la discriminarea online. 

Pe 23 iunie, președintele Consiliului pentru egalitate Ian Feldman a venit la Parlament pentru a prezenta Raportul general privind situația în domeniul prevenirii și combaterii discriminării în Republica Moldova. În cadrul sesiunii de întrebări-răspunsuri, deputatul PAS Lilian Carp a făcut referire la o postare pe rețelele de socializare a jurnalistei Alina Radu în care aceasta atrage atenția asupra content-ului neadecvat al vlogger-ului Dima White, scrie newsmaker.md

Noi avem un fenomen nou acum, datorită rețelelor de socializare, prin care își permite să abuzeze de anumite drepturi pe care consideră el că le are. Și o să fac trimitere la o postare pe care a făcut-o astăzi o jurnalistă, este vorba despre Alina Radu. Despre un fenomen nou în care unii indivizi folosind rețelele de socializare încearcă, și chiar fac lucrul ăsta, prin care provoacă unii tineri sau tinere mai bine zis contra plată să-și bată joc într-un hal fără de hal pe anumite… pentru că nu ți se întoarce limba să spui despre anumite lucruri, pentru a putea monetiza și a avea bani, apoi cu acești bani face content și mai agresiv împotriva unor tinere și minore”, a menționat acesta.

În acest context, parlamentarul l-a întrebat pe Ian Feldman dacă Consiliul de egalitate dispune de instrumentele necesare pentru a identifica astfel de conținut pe rețelele de socializare ca, ulterior, să sesizeze instituțiile statului.

Feldman a precizat că instituția pe care o conduce nu are resursele umane și tehnologice necesare.

Dar, în linii mari, vreau să vă spun că problema este nerezolvată pe deplin în nicio țară a Uniunii Europene. Adică, ca să monitorizăm acest fenomen trebuie să ai soft performant, nu oameni, dar soft chiar cu inteligență artificială, care poate analiza o postare, poate demonstra că-i un bot sau o postare plătită sau o persoană repetă același lucru de câteva ori. (…) La moment avem o singură soluție. Sesizarea poliției pe injurie cu element agravant, dacă e vorba de discriminare, dacă ai fost înjurat pe un criteriu protejat, adică din cauza etniei, limbii și o listă lungă. Dar e o singură soluție. Eu cred că și poliția se va îneca dacă, într-adevăr, o să merg cu aceste sesizări. Trebuie făcut ceva. Ce – nu știu, n-am un răspuns gata”, a spus Feldman.

De menționat că, în cadrul intervenției sale, Lilian Carp a declarat că va depune o sesizare la Poliție în privința content-ului creat de Dima White.

Dima White este un vlogger care recent a ajuns în atenția societății pentru video-urile sale în care discriminează fetele. În unul dintre clipuri, acesta oprește tinere pe străzile din Chișinău și le propune bani pentru ale atinge în locuri intime. Dacă tinerele refuză, vloggerul le presează până când acestea acceptă. Ulterior, el declară că toate fetele sunt demne de ură pentru că s-ar „vinde”.

De menționat că toate fetele pe care le abordează White în video-urile sale sunt de vârstă fragedă. Unerori, acestea se dovedesc a fi și minore.

Un vlogger moldovean care pipăie femei pe stradă a ajuns în vizorul Parlamentului. Carp va depune o plângere la poliție



citeste și
SQL exec time = 7.3574752807617