August 29, 2023
Forumul Municipal al Tinerilor 2023, la Chișinău
Primăria Chișinău a organizat duminică, 20 august curent, Forumul Municipal al Tinerilor – 2023, la Digital Park.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

În cadrul forumului s-au prezentat rezultatele sondajului efectuat printre tinerii din Chișinău. S-a aplicat un chestionar pe un grup de 1800 de tineri cu vârste între 14 și 35 de ani, având ca scop identificarea problemelor cu care se confruntă aceștia.

De asemenea, au fost organizate sesiuni de lucru pe temele majore discutate în sondaj: dezvoltarea personală; integrarea în câmpul muncii și dezvoltarea abilităților antreprenoriale; participarea civică și implicarea în procesul decizional; aspectele legate de discriminare și integrarea socială.

Prezent la eveniment, Primarul General, Ion Ceban, a declarat că municipalitatea a pus accent pe dezvoltarea sectorului de tineret, iar bugetul dedicat activităților pentru tineri a crescut de la 2 mil. lei, la 60 de mil. lei în ultimii 3 ani.

Potrivit edilului, municipalitatea a luat hotărârea de a furniza tinerilor mediul optim prin construirea zonelor publice securizate și prietenoase, unde aceștia să se simtă confortabil, să aibă posibilitatea să creeze și să contribuie, în timp ce își dezvoltă abilitățile.

„Municipiul Chișinău are nevoie de energia, ideile și de implicarea tinerilor în procesele decizionale. Ne dorim ca tinerii să se realizeze aici, acasă, chiar dacă sunt cei mai buni ambasadori în țările unde ajung, indiferent că e Franța, Germania, Marea Britanie sau SUA”, a conchis edilul capitalei.

Voceprimara capitalei, Angela Cutasevici, a ținut să menționeze că Primăria capitalei a elaborat Strategia de Tineret 2023 – 2028, care stabilește clar scopurile și direcțiile de dezvoltare a acestui sector. Dacă în 2019 în Chișinău exista un singur Centru de Tineret, astăzi există 5 centre, câte unul în fiecare sector, amenajate pentru necesitățile tinerilor.

E de menționat că în 2023 - Anul Tineretului în Municipiul Chişinău, Primăria capitalei a lansat programul Start-up pentru Tineri. De asemenea, în prezent, municipalitatea lucrează la crearea unui incubator de afaceri, care urmează a fi deschis în curând și care va oferi tinerilor antreprenori un spațiu pentru muncă și dezvoltare, precum și acces la resurse importante pentru un antreprenor începător.

În ultimii ani, în Chișinău, Primăria a deschis 5 centre de tineret în sectoarele Botanica, Buiucani, Centru, Ciocana și Râșcani, care oferă tinerilor posibilități de a participa la un șir de activități, ateliere de lucru, training-uri, evenimente, de a discuta cu specialiști în diferite domenii și de a contribui la modelarea unui viitor mai bun pentru ei înșiși și pentru comunitatea din care fac parte. Anul acesta este dedicat anului tineretului în capitală.



citeste și
SQL exec time = 5.0198051929474