декабрь 08, 2016
Jucării moderne: beneficii sau prejudicii?
Situaţia de pe piaţa jucăriilor moderne este una de-a dreptul delicată: pe de o parte, rafturile sunt ticsite cu o gamă extrem de variantă de produse, iar pe de altă parte – să alegi totuşi o jucărie bună, uneori devine o misiune imposibilă.

Pедакция aquarelle

Поделись новостью с друзьями

Care jucărie este demnă de atenţie? Atât psihologii pentru copii, cât şi educatorii împart aceeaşi opinie şi anume că o jucărie bună este cea care trezeşte emoţii pozitive şi dezvoltă capacitatea copilului de a se juca în general.

Să lăsăm loc de imaginaţie

Părinţii deseori se plâng de faptul că odoraşii lor îşi doresc tot mai multe jucării noi pentru care îşi pierd repede interesul. Copiii care au jucării în exces, de regulă, nu se mulţumesc niciodată, deşi s-ar părea că au tot ce-şi doresc. Înainte de a învinui copilul că este răsfățat, are un caracter neastâmpărat şi nu este în stare să aprecieze lucrurile la justa lor valoare, părinţii trebuie să acorde o mai mare atenţie alegerii pe care o fac în materie de jucării. Extravagante, stilate, interactive, costisitoare, dar aproape de fiecare dată plictisitoare: păpuşă, ursuleţi de pluş, cele mai cunoscute şi îndrăgite personaje din desene animate, care ştiu să vorbească şi să cânte, să îşi mişte braţele şi să meargă, să plângă, să mănânce  şi chiar să meargă la toaletă, biciclete, motociclete şi maşini cu telecomandă; elicoptere pentru copii, dotate cu sisteme de zbor… Vă întrebaţi de ce sunt plictisitoare? Deoarece aceste jucării nu sunt potrivite pentru joacă. Ce fel de joacă este cea care se rezumă la tastarea unui buton?

Tehnologiile şi posibilităţile utilizate în industria jucăriilor, mărgineşte sau chiar reduce la zero întrebuinţarea iniţială a acestora. Jucăria care este dotată cu o activitate proprie, nu menţine interesul copiilor. Aceştia sunt curioşi să vadă de ce este în stare această jucărie, şi interesul pentru acesta dispare destul de repede, odată cu realizarea faptului că nu pot participa în joc şi se transformă din participanţi activi în observatori pasivi.

Psihologii spun că jucăriile interactive blochează, într-o oarecare măsură, creativitatea copiilor, reducând practic la zero dezvoltarea potenţialului inventiv și intuitiv, inclusiv a imaginaţiei acestora. La urma urmei, dacă o păpuşă ştie să vorbească, atunci copilul nu va fi în măsură să-i atribuie o anumită intonaţie sau anumite cuvinte, va fi în imposibilitatea de a vorbi cu aceasta despre lucrurile pe care îl/o interesează, deoarece păpuşa rosteşte doar câteva fraze. Jocul constă în crearea unui spaţiu şi a unei situaţii imaginare, iar jucăria nu trebuie să obstrucționeze activitatea copilului în acest sens. Tocmai din acest motiv, dacă părinţii îşi doresc ca copilul lor să-şi dezvolte o imaginaţie bogată, trebuie să cumpere jucării în cantitate moderată şi care să fie potrivite pentru diverse circumstanţe .

Monştri şi  vârcolaci

Permanenta distorsionare a imaginii omului reprezintă o tendinţă modernă dezolatoare, valabilă nu doar în cazul jucăriilor, dar şi a filmelor, desenelor animate, poveştilor pentru copii şi jocurilor video. Acum, producerea filmelor pentru copii cu vampiri, vârcolaci, aşa-numitele „expression dolls” cu expresii faciale exagerate şi ciudate, roboţi transformer, cyborgi, insecte cu aspect înfricoşător şi alţi monştri capătă o amploare din ce în ce mai mare. Mai mult decât atât, copiii sunt impuşi să manifeste o atitudine pozitivă faţă de aceste creaturi, să empatizeze cu ele şi să le admire. Eroii copiilor de astăzi nu se mai regăsesc în imaginea curajosului Ivan Turbincă sau voinicului Făt Frumos – acum aceştia admiră şi doresc să se asemene cu diferite creaturi malefice, cu aspect terifiant şi natură interioară îngrozitoare.

Nu este surprinzător faptul că piața este invadată de monştri, jucării cu chipuri neînsufleţite, grotești şi cu forme disproporţionate, care imită cu exactitate toate aceste personaje din industria contemporană a desenelor animate.

 

 

Versiunea completă o găsiţi în ediţia AQUARELLE februarie-2014.

* ACUM LIVRAREA REVISTEI LA DOMICILIU ESTE GRATUITĂ!



конкурс
СВЕЖИЕ НОВОСТИ
читайте также
SQL exec time = 7.5172345638275