Octombrie 30, 2020
In Memoriam celor ”două inimi gemene”. 28 de ani de la moarte
Se împlinesc 28 de ani de când Ion și Doina Aldea-Teodorovici nu mai sunt printre noi. Marii artiști și patrioți au murit în urma unui tragic accident de mașină, în noaptea din 29 spre 30 octombrie 1992.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

În anul când regretații artiști împlinesc 28 de ani de la trecerea în neființă, pe 28 octombrie, fiul celor ”două inimi gemene” a postat pe Facebook un text emoționant și profund, care ar face trimitere la părinții săi. 

”Prietene, Prietene,

Noi n-am cunoscut altă noapte mai grea, mai apăsătoare.

Rîndurile, pe care ţi-le-arunc în inimă, sunt smulse din zgura pieptului meu ; din altă negură, plină de gîze cu nenumărare braţe, sfîşietoare, neadormitoare.

Şi-apoi, noaptea asta trebuia să fie a altei lumi, altei lumi...

Ah, prietene, prietene, numai depărtarea de tine o regret, o plîng, înainte de adormire.

Ştii tu ce-i aceea adormire, ştii tu ce înseamnă nesfîrşire, ştii ce gust are vinul pieptului ?

Fă-ţi ochii să alerge de-a lungul gîndurilor mele, de-a lungul tuturor începuturilor de adormire.

Aşa, prietene bun !

Și să nu plîngi plecarea nimănui”, a scris Cristofor Aldea-Teodorovici. 

Soții Ion și Doina Aldea-Teodorovici au fost printre primii care în anii '90 ai secolului trecut au avut curajul să cânte despre limba română. Ei au lansat multe cântece patriotice şi au participat la toate evenimentele care au marcat procesul de Renaștere Națională.

În timpul conflictului de la Nistru au cântat pentru combatanții de sub tricolor, la numai 300 de metri de linia frontului.

Ion Aldea-Teodorovici a scris peste 300 de cântece patriotice, lirice și pentru copii. Muzica semnată de el a răsunat în mai multe filme şi piese de teatru. În 1989, Ion Aldea-Teodorovici primeşte titlul onorific de Artist Emerit. În acelaşi timp, Doinei Aldea-Teodorovici i-a fost acordat în 1993, post-mortem, Ordinul Republicii. În memoria celor doi, la intrarea în parcul "Valea Morilor" a fost ridicat un monument, iar în fiecare an este organizat Festivalul Internaţional "Două inimi gemene" care întruneşte artişti din diferite colţuri ale lumii.




concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.93176579475403