Mai 08, 2024
Tabloul „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922” de Elena Bria, în premieră expus în Republica Moldova la MNIM
10 mai – 31 august 2024

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Muzeul Național de Istorie a Moldovei în parteneriat cu Ambasada României în Republica Moldova anunță expunerea în premieră la Chișinău a tabloului „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922”, autor Elena Bria. Vernisarea va avea loc în data de 10 mai, la orele 16:00 în Sala Albastră.

Tabloul Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922” cu dimensiunile 295x383 cm, executat în tehnica ulei pe pânza, a fost pictat în anul 2018 de artista Bria Elena, ca lucrare de licență la absolvirea Academiei de Pictură, Sculptură și Arhitectură „Ilya Repin” din Sankt Petersburg, Rusia. Întrucât apărarea licenței a fost stabilită pentru vara anului 2018, anul Centenarului Marii Uniri, artista a hotărât să comemoreze această complicată dar și frumoasă etapă din istoria țării noastre prin a crea o reconstrucție artistică de dimensiuni reale a zilei simbol a Marii Uniri – Ziua Încoronării. Lucrul la tablou a început în anul 4 de studii, dar, căutările compoziționale și executarea sutelor de schițe a început încă în 2015. Astfel, abia după 2 ani artista s-a determinat cu schița finală. Pentru a începe lucrul la pânza propriu zisă artista s-a documentat din toate sursele posibile despre ziua de 15 octombrie 1922 și a cusut toate costumele personajelor implicate în compoziție, ulterior pentru a fi pictate din natura și pentru a primi un rezultat cât mai apropiat realității. În ianuarie 2018, Elena pune primele tușe pe viitorul tablou. După 6 luni de lucru asiduu ajunge la definitivarea detaliilor și al tabloului propriu zis. Iar, în iulie 2018 are loc prezentarea lui la examenul de licență, în urma căruia tabloul este decorat cu cea mai înaltă mențiune din partea comisiei de examinare.

În 2022 tabloul a fost expus la București, în cadrul expoziției personale „New Academia” la galeria Kulterra. De pe 15 octombrie 2022, până la finele anului 2023 tabloul a fost prezentat publicului de la Alba Iulia, la Muzeul Unirii în Sala Unirii, locul unde s-a desfășurat Încoronarea. Din data de 10 mai până în data de 31 august 2024, tabloul va fi integrat în cadrul expoziției permanente, în Sala Albastră a Muzeului național de Istorie a Moldovei, după care va fi expus în cadrul altor două expoziții în România.

Artista, Bria Elena s-a născut la 4 iulie 1992 în Chișinău, Moldova, într-o familie de biatloniști. La vârsta de 11 ani și-a început studiile la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău, unde l-a întâlnit pe profesorul și pictorul Stanislav Babiuc, care i-a pus bazele picturii academice. Ulterior, în anul 2012, Elena își continuă studiile la Academia de Pictură, Sculptură și Arhitectură „Ilya Repin” din Sankt Petersburg, Rusia, pe care o absolvește cu mențiune în 2018. Lucrările artistei au fost expuse în cadrul mai multor expoziții în Statele Unite ale Americii, Rusia, România și Republica Moldova. În 2019 câștigă premiul Philip de Laszlo în cadrul expoziției internaționale la Mall Galleries, Londra, iar în 2022 câștigă premiul întâi la expoziția internațională de la Salmadundi Club, New York. În prezent este membru al prestigiosului art-club Salmagundi, New York. Picturile sale se pot regăsi în numeroase colecții private din întreaga lume. În toamna anului curent, în cadrul proiectului „The Lunar Codex”, varianta digitală a picturii Trei Muze” va fi trimisă pe Lună, într-o capsulă a timpului.

Tabloul „Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. 1922” poate fi vizitat între 10 mai – 31 august 2024, în Sala Albastră a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Chișinău, str. 31 August 1989, 121A.concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.78357005119324