Viața Stelei Popescu a fost marcată de întâmplări demne de un film. Totul a început din copilărie, când tatăl ei, Vasile Popescu, a fost dus în Siberia și, timp de aproape 20 de ani, nu a mai știut nimeni nimic de el. „Aveam 5 ani. Tata a fost deportat în Siberia în 1940. Rușii au avut un sistem foarte inteligent de a ocupa Basarabia. Au luat într-o noapte tot ce era intelectual, bărbați în special, și i-au dus direct, în vagoane, la Vladivostok (…).
Tata a scris 18 ani și n-am primit nicio scrisoare de la el. Toate scrisorile se adunau de către autorități și le dădeau foc în apropiere, într-un șanț. Pe el l-au dus la capătul pământului, în Siberia. Le-au dat conserve și topoare și le-au zis să-și facă barăci. Stomacul tatei era ca fierul când l-am reîntâlnit, de la atâtea lemne tăiate. A mâncat rădăcini de copaci, a scăpat cu viață, deși se omorau între ei”, povestea Stela Popescu pentru revista Historia, transmite libertateapentrufemei.ro
Stela Popescu şi-a revăzut tatăl biologic prin anii 1961-1962, în Basarabia, unde plecase într-o excursie. A reuşit să-şi aducă părintele înapoi în România abia în 1977. În cele din urmă, tatăl şi mama ei s-au recăsătorit, după 38 de ani
Între anii 1971 și 1979, Ștefan Bănică senior și Stela Popescu au format unul dintre cele mai îndrăgite cupluri de pe scena spectacolelor de revistă și din televiziune. Însă o situație pur administrativă i-a despărțit, iar în viața și în cariera Stelei a apărut Alexandru Arșinel (1939-2022).
„În 1971, a venit la mine acasă Tudor Vornicu și mi-a spus că e momentul să facem show-uri de televiziune. Așa am început să lucrez cu Bănică. Trebuia să facem un show de 45 de minute. Am avut un așa succes că de a două zi urlau telefoanele. Din acel moment am început să jucăm împreună în spectacole ocazionale. El juca la Municipal și eu la Teatrul de Comedie. Acest cuplu a mers foarte bine timp de opt ani, între anii 1971 – 1979.
Au apărut niște restricții financiare de la primărie, nu mai aveau bani pentru colaboratori. M-au reținut pe mine și am căutat un partener din teatru, care era salariat, ca primăria să nu mai plătească. Și mi l-au dat pe Arșinel. Așa am început colaborarea cu Arșinel.
De atunci până acum, joc cu el. Lumea crede că suntem căsătoriți. Nu numai că nu suntem căsătoriți, dar nici măcar nu mi-a trecut prin cap așa ceva. Lumea crede că, dacă ne înțelegem așa de bine pe scenă, suntem parteneri și în viață”, a povestit Stela Popescu într-un interviu mai vechi.
În anul 1979, destinul a aranjat lucrurile în aşa fel încât Alexandru Arșinel să devină partenerul de scenă al Stelei Popescu. De atunci, duetul a făcut istorie, mulţi români ajungând să creadă că Stela şi Arşinel au fost căsătoriţi şi în viaţa reală. În realitate, Stela Popescu a fost măritată, din 1969, cu textierul Mihai (Puiu) Maximilian, pe care artista l-a iubit enorm.
Pentru el s-a despărţit de primul soţ, regizorul Dan Puican, cu care a fost măritată în perioada 1960-1969. Puiu Maximilian, născut pe 20 decembrie 1932, s-a stins din viață în anul 1998, din cauza unui cancer agresiv, iar Dan Puican a murit pe 14 august 2021. Moartea lui Puiu Maximilian, „Puișor”, cum îl alinta ea, a dărâmat-o pe marea actriță.
„E o mare nedreptate, scumpa mea. Când au murit mama şi tata, nu am avut starea aceasta de nedreptate. Copilul creşte şi se obişnuieşte cu dispariţia părinţilor. Iar când tragedia se petrece la vârsta de 85-90 de ani, lucrurile sunt deja stabilite: ştii precis că se poate întâmpla. Şi dacă mai sunt şi bolnavi… Mama spunea atunci: «Fata asta nu mă lasă să mor!». Eu am avut-o pe mama bolnavă de cancer şi timp de trei ani de zile am salvat-o. Deci, te obişnuieşti cu gândul.
Dar când ai lângă tine, timp de 30 de ani, un om extraordinar, în plină forţă, când are ce să spună şi vezi că el se topeşte în trei luni, este de neconceput. Nu te poţi împăca cu ideea. Nici în prezent eu nu pot povesti ceea ce s-a întâmplat în acele trei luni. Nu-mi pot spune decât mie. Stau seara uneori şi «revăd» imaginile şi lupt cu mine să nu le văd. Nu am putut să povestesc nimănui despre asta nici până azi. Pentru că e o experienţă fantastică, groaznică. Dar supravieţuieşti, asta e“, povestea Stela Popescu în cartea dedicată ei și scrisă de Rhea Cristina.
„Puişor a fost totul pentru mine, şi pierderea sa nu poate fi asemănată cu nimic altceva. Viaţa a fost şi grea, şi uşoară. Eu cu Sandu (n.r. Alexandru Arșinel) ne bazăm pe încredere şi simpatie, deşi n-avem acelaşi cerc de prieteni. Dar se creează un soi de parteneriat când lucrezi împreună. Ca şi Sandu, eu am un cult al familiei şi, slavă Domnului, am pentru cine să mă zbat. Teatrul poate veni în ajutorul oamenilor.
Aici te iluminezi, ţi se împrăştie neîncrederea. Teatrul e ca o licoare sfântă. Iar bucuria pe care o simţi când lumea te opreşte pe stradă să-ţi spună mulţumesc nu poate fi descrisă în cuvinte. O fată talentată n-are nevoie de pile. Când ajungi pe scândură, acolo se vede talentul. În teatru, dacă nu eşti în rândul 1 sau 2, suferi ca un câine”, povestea Stela Popescu într-un interviu la dublu, cu Alexandru Arșinel, pentru Revista Taifasuri.
Stela Popescu (21 decembrie 1935 – 23 noiembrie 2017) a fost actriţa Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” în perioada 1963 – 1969 şi a revenit pe faimoasa scenă în 1993, unde a continuat să joace în sute de spectacole, până în ultima clipă. Chiar și în perioada în care juca la Teatrul de Comedie, timp de peste două decenii, vara, atunci când se încheia stagiunea teatrală, Stela Popescu juca Revistă la Grădina Boema în spectacolele ”scrise” de celebrul Mihai (Puiu) Maximilian, soțul său.
Memorabile rămân cuplurile de succes pe care vedeta le-a format cu marii actori Ștefan Bănică (1971 – 1979) și Alexandru Arșinel (1979 – 2017). Cu prilejul împlinirii a 80 de ani de viaţă (pe 21 decembrie 2015) și a peste 55 de ani de carieră, marea actriță a fost sărbătorită cu mare fast pe scena Sălii Savoy, iar în 2016 a avut loc premiera spectacolului aniversar ”STELA”.