декабрь 29, 2013
Cefaleea (durerea de cap) – o afecțiune sau un simptom?
Durerea de cap nu este doar o senzație neplăcută, aceasta poate presupune existența unor afecțiuni grave. Administrarea de fiecare dată a pastilelor pentru dureri de cap nu este cea mai bună soluție.

Pедакция aquarelle

Поделись новостью с друзьями

Durerea de cap nu este doar o senzație neplăcută, apariția acesteia poate semnifica existența multor afecțiuni grave. Administrarea de fiecare dată a pastilelor pentru dureri de cap nu este cea mai bună soluție, este necesar să aflați care este cauza acestor dureri.

Afecțiuni independente

Durerea de cap obișnuită este clasificată în funcție de etiologia sau de cauza apariției acesteia. Prima și cea mai răspândită formă de manifestare este durerea de cap primară, care reprezintă o afecțiune independentă. 75% dintre toate durerile de cap sunt provocate de contracția vaselor sangvine din regiunea capului și încordarea nervoasă. În această categorie sunt incluse migrenele și durerile de tip cluster. 

Migrena – de obicei, durerea durează o perioadă îndelungată, se localizează într-o regiune anumită a capului și este însoțită de asemenea simptome precum fotofobia sau sensibilitatea exagerată la zgomote.  Femeile reprezintă circa 70% din numărul total de pacienți. De regulă, apare în adolescență și se repetă aproximativ 1-2 ori pe lună.

Durerea de tip Cluster – durerea se localizează la nivelul orbitei, și poate avea o durată de câteva săptămâni. Este răspândită în rândul consumatorilor de alcool.

Printre cauzele cefaleei primare se numără: stresul, un regim alimentar incorect, deshidratarea, consumul exagerat de alcool, lipsa de somn, postura deficitară a trunchiului.

Apariția durerii de bază

Cefalee secundară – durerea respectivă este, de fapt, un simptom al unor afecțiuni, care stimulează activitatea nervilor sensibili din regiunea capului. Asemenea dureri de cap pot fi provocate de variate grade de severitate ale afecțiunilor.

  • Afecțiune la nivelul vaselor sangvine. Cefaleea constituie un simptom obligatoriu în acest caz. În caz de distonie vegetativă, aceasta este însoțită de amețeli, variații ale tensiunii arteriale, senzație de vomă, nervozitate. Boala hipertonică provoacă „zgomote” în cap, apariția petelor întunecate în câmpul vizual, dureri de inimă. În cazul disfuncției vaselor sangvine, cefaleea apare dimineața sau seara, este o durere surdă și bipolară. Simptomul principal în caz de ictus este durerea intensă și stringentă, iar în cazul artritei temporale - durerea este persistentă, pulsatilă în regiunea tâmplelor.
  • Traume. Cefaleea poate apărea ca urmare a unor lovituri, hematoame subdurale și epidurale. În cazul traumelor craniocerebrale profunde, durerea de cap este una continuă – în dependență de gravitatea traumei, intensitatea și localizarea acesteia poate varia. Iar în cazul hematoamelor provocate de traume, poate apărea o durere de cap ascuțită, atunci când persoana, abia după o anumită perioadă de la survenirea traumei, începe să simtă durerea acută.
  • Infecții virale. În cazul infecțiilor respiratorii virale acute, unul dintre simptoamele iminente este meningita și encefalita. Acestea sunt însoțite de febra ridicată, senzație de presiune în zona urechilor și ochilor, simptome neurologice. În caz de IRVA nu sunt excluse nici tusea, guturaiul și durerea de gât.
  • Afecțiuni oftalmologice. În caz de glaucom – durerea este surdă și mocnită, însoțită de o durere în interiorul orbitei. Strabismul sau viciile de refracție, de asemenea, pot provoca presiune intraoculară. 
  • Urechi, nas și dinți. Centrul de durere apare în zona inflamației. În cazul afecțiunilor nazale – în lobul frontal, deasupra sinusului frontal și maxilar.
  • Neurologia nervilor cranici. Cefaleea se manifestă sub formă de accese: este puternică și ascuțită, apare în timpul spălării dinților, vorbirii, mestecării, la contactul cu apa rece și în timpul depunerilor eforturile fizice. 
  • Coloana vertebrală. În cazul afecțiunilor patologice a regiunii cervicale, apar dureri apăsătoare, de durată și surde în regiunea cefei, zonei parientale și cervicale. Durerea se intensifică dacă se stă prea mult într-o singură poziție, se exercită o anumită presiune asupra muşchilor gâtului și în caz de suprarăcire. 
  • Maladii oncologice, diabet și insuficiență hepatică. În cazul acestor afecțiuni, durerea de cap reprezintă un simptom al dereglărilor metabolice. Durerea are un caracter mocnit, surd și progresiv.

Versiunea completă o găsiţi în ediţia AQUARELLE ianuarie-2014.

* ACUM LIVRAREA REVISTEI LA DOMICILIU ESTE GRATUITĂ!



читайте также
SQL exec time = 1.114917755127