1. Ajustează-ți programul
Nu planificați schimbarea mobilierului sau realizarea proiectelor importante și acordați atenție sporită somnului. Înainte de culcare, ventilați camera, porniți umidificatorul și mergeți la culcare nu mai târziu de ora 23:00.
2. Munciți cu moderație
Chiar dacă depui efort fizic, în zilele delicate poți să ți-o ierți și să muncești mai puțin. Nu încercați să îndepliniți toate sarcinile și să vă luați responsabilități importante în această perioadă. O să vă consumați energia și nici n-o să obțineți rezultatele dorite.
3. Respiră profund
În mod ideal ar fi ca înainte de menstruație să mergeți la țară pentru a respira aer curat, pentru a vă încărca bateriile cu liniștea de acolo. Dacă nu e posibil, mergeți măcar în parc. Oxigenați-vă intens ca să evitați starea de somnolență, de oboseală.
4. Alimentează-te corect
Mâncărurile grase și condimentate, produsele de patiserie, cafea, afumături, apă carbogazoasă dulce - acestea sunt marile tentații pentru a face față irascibilității, deși sunteți conștiente că nu vă fac bine. Includeți în meniu frunzele de salată și legumele verzi, peștele, carne de păsare de curte, nuci. Neapărat beți multă apă.
5. Activitatea fizică
Am zis deja că efortul fizic este contraindicat. În schimb, însă activitățile cardio sunt binevenite. Mersul pe jos, yoga, nu numai că nu dăunează corpului, dar o să vă ajute să depășiți durerea mai ușor. În plus, exercițiile fizice contribuie la producerea „hormonilor fericirii” - dopamină și serotonină, iar în „aceste zile” acești doi vor fi la îndemână pentru a combate schimbările de dispoziție.
6. Ia-ți timp pentru tine
Petrecerile cu prietenii și întâlnirile de familie sunt minunate dacă vă simțiți bine. Dar în primele zile ale menstruației, vrei pace și singurătate. E și firesc. Petreceți o zi - două așa cum doriți: citiți, urmăriți emisiuni TV și filme. Nu v-ar încurca o ședință de masaj relaxant.
7. Reduceți temperatura
Abțineți-vă de la băi calde, excursii la saună și baie de aburi. Dar procedurile de contrast sunt o alegere bună, așa că la duș, alternați apă rece și fierbinte pentru a crește tonusul vaselor de sânge și a revigora.
8. Cereți ajutor
Dacă, totuși, nu poți să-ți iei liber, atunci cere ajutorul unui psiholog în cazul în care nervii te depășesc. Pe de altă parte, consultă un endocrinolog pentru a verifica dacă aveți tulburări hormonale. Ambii vă pot ajuta să depășiți starea.
9.Verifică-ți nivelul de fier
Deficiențele de vitamine și micronutrienți pot provoca sindrom premenstrual sever, sănătate precară și slăbiciune generală. Deficitul de fier este o problemă obișnuită: este greu de absorbit din alimente, plus femeile aflate la vârsta fertilă îl pierd în fiecare lună împreună cu sângele lor. Faceți analize pentru a verifica nivelul de fier din sânge, hemoglobină și feritină.