Octombrie 27, 2021
Ce este serotonina și care este rolul ei în organism?
Serotonina este un neurotransmițător - mesager chimic - produs în sistemul nervos central, care contribuie la sentimentele de fericire. Atunci când organismul produce prea puțină serotonină apar sentimente de deprimare, tristețe și oboseală. Pe de altă parte, prea multă serotonină poate duce la simptome de neliniște, halucinații și confuzie, scrie libertatea.ro.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Denumirea științifică pentru serotonină este 5-hidroxitriptamină (5-HTP) și este un neurotransmițător al grupului monoaminic care conține aminoacizi. Grupul de neurotransmițători monoamină joacă un rol în multe funcții, cum ar fi luarea deciziilor, emoții, fericire, recompense și este asociat sănătății mintale. 

Funcțiile serotoninei

Rol în reglarea comportamentului Deoarece serotonina este proiectată din trunchiul creierului și ajunge în majoritatea regiunilor sale, are o gamă largă de efecte asupra multor aspecte ale comportamentului. Procesele neuropsihologice afectate de serotonină au rol în atenție, percepție, recompensă, furie, agresivitate, memorie, abilități motorii și apetit. De fapt, cele mai multe comportamente sunt reglementate de serotonină.

Rol în reglarea dispoziției Cea mai cunoscută funcție a serotoninei este efectul său asupra dispoziției. Serotonina este considerată a fi un stabilizator natural al dispoziției și, atunci când funcționează normal, se crede că ajută oamenii să se simtă fericiți, calmi, concentrați și stabili din punct de vedere emoțional.

De asemenea, se crede că serotonina reglează anxietatea și reduce sentimentele asociate depresiei. Este important să știm că serotonina nu funcționează izolat și folosește adesea alți neurotransmițători, cum ar fi dopamina, pentru a ajuta la ameliorarea dispoziției.

Reglarea somnului Există părți specifice din creier care controlează când adormim, reglează tiparele de somn și controlează când ne trezim, iar aceste părți au și receptori de serotonină. Serotonina este responsabilă pentru stimularea zonelor creierului care controlează somnul și starea de veghe.

Melatonina, care este un hormon vital pentru un somn sănătos, se produce doar în prezența serotoninei, așadar este esențială producția de serotonină pentru un somn calm și liniștit.

Sănătate fizică În afara creierului, serotonina are roluri importante în alte părți ale corpului, cea mai mare parte a ei  fiind găsită mai degrabă în tractul gastro-intestinal decât în ​​creier.

Serotonina este necesară în intestin pentru a facilita digestia sănătoasă. În mod similar, serotonina ajută la menținerea sănătății oaselor, a alimentației, a funcției sexuale și la vindecarea rănilor prin  stimularea coagulării sângelui.

Efectele producției scăzute de serotonină

- Stare de spirit proastă sau chiar depresie
- Agresiune
- Sentimente de anxietate
- Iritabilitate și frustrare
- Stimă de sine scăzută
- Probleme cu memoria
- Apetit slab
- Probleme legate de somn și chiar insomnie  
- Impulsivitate

Nivelurile scăzute de serotonină au fost asociate cu unele tulburări de dispoziție. Deoarece serotonina ajută la reglarea dispoziției, persoanele cu serotonină scăzută pot avea o dispoziție scăzută sau o dispoziție mai puțin stabilă, fără a înțelege cauza.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.83492422103882