Octombrie 13, 2021
Buze crăpate - cauze și remedii. Cum să previi deshidratarea buzelor
Când vine iarna, mulți dintre noi experimentăm buze crăpate, care sunt iritate, uscate și foarte deshidratate. Uneori, pielea moartă poate cauza și sângerarea buzelor, dacă le dezlipești brusc.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

CAUZELE BUZELOR CRĂPATE 

Buzele crăpate sunt de obicei cauzate de expuneri la mediu care duc la iritații, inclusiv saliva și lingerea buzelor, alimentele picante și vremea rece și uscată. Răceala obișnuită și daunele provocate de soare pot provoca, de asemenea, buze crăpate, precum și medicamente precum agenții care scad colesterolul. 

Contactul alergic sau iritant este o altă cauză frecventă a buzelor crăpate, unde expunerea la un produs extern provoacă o adevărată reacție alergică sau o iritare directă a pielii. Buzele crăpate pot fi, de asemenea, asociate cu o varietate de afecțiuni medicale subiacente, inclusiv boli tiroidiene, deficiențe de vitamine și boli inflamatorii intestinale. 

Funcția tiroidiană scăzută poate provoca uscăciunea gurii și a buzelor, iar deficiențele vitaminelor din complexul B sau nivelurile scăzute de zinc sau fier au fost raportate drept cauza buzelor crăpate. Boala Crohn poate afecta întregul tract gastrointestinal și, dacă ai buze crăpate severe, care nu se vindecă, precum și dureri de burtă, aceasta poate fi o cauză rară.

CUM TRATEZI BUZELE CRĂPATE

Balsamurile de buze conțin o combinație de ceruri și uleiuri care formează un sigiliu protector asupra pielii. Cea mai bună alegere este un balsam de buze cu vaselină sau pe bază de parafină, care poate păstra umezeala în buze, le poate proteja de elemente și le poate oferi timp să se vindece. 

Vaselina este un alt tratament preferat. Alege o formulă cu protecție solară încorporată pe care să o aplici frecvent pe tot parcursul zilei.

Stai departe de produsele care conțin parfum, camfor, mentol și acid salicilic, deoarece aceste ingrediente pot provoca iritarea pielii, ducând la întreruperea barierei pielii și pierderea hidratării, ceea ce poate agrava buzele crăpate. Poți încerca și un ulei de nucă de cocos. 

Ai grijă să îți exfoliezi buzele o dată pe săptămână cu un scrub ușor și să le hidratezi în fiecare seara înainte de somn. De asemenea, nu uita să bei multă apă și să nu îți rozi buzele, atunci când ești stresat.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.2319750785828