Aprilie 17, 2020
Află ce alimente trebuie să fie nelipsite de pe masa de Paști

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Mesele de Paşte se termină de multe ori la camera de gardă, iar asta din cauza exceselor alimentare, a combinaţiilor  incorecte, crescute cantitativ, mai ales după perioada de Post. 

În general, de sărbători, ne putem bucura de toate produsele tradiţionale, cu menţiunea că trebuie să respectăm anumite reguli.

 

 

Ouăle încondeiate sunt nelipsite de pe masa de Paşte. După perioada de restricţie din timpul Postului, aceste produse aduc un aport de aminoacizi esenţiali şi pot fi consumate la micul dejun sau drept gustare, cu un muştar care nu conţine zahăr. Trebuie să respectăm o limitare cantitativă de maximum două ouă, deoarece gălbenuşul conţine o cantitate ridicată de colesterol.

 

 

Pasca creștinilor este o pâine rotundă şi dulce, gustoasă, plină de mirodenii şi condimente delicioase. Preparată cu brânză slabă de vaci, aceasta aduce un aport de proteine, dar ingredientele asociate, făina, zahărul, cresc cantitatea de carbohidraţi şi implicit valoarea calorică. Aceasta poate fi servită drept gustare alături de un iaurt cu grăsimi sub 2 %.

Cozonacul este, la fel ca şi pasca, o pâine dulce.  Poate fi pus pe masă în loc de pască sau împreună cu aceasta. Cozonacul reprezintă o imagine a sărbătorii, dar sunt bogaţi caloric. De aceea, trebuie savuraţi dimineaţa, cu un iaurt, sau drept gustare.

 

 

Mielul viu, nu friptura de miel, a fost considerat dintotdeauna un simbol al Mântuitorului Iisus. Carnea de miel poate fi consumată la mic dejun sau la prânz alături de o salată. Recomand să fie pregătită la cuptor, fără ulei adiţional. E de preferat să evităm să o mâncăm seara, deoarece este o carne grasă, greu de digerat.

 

 

Ciorba de miel 

nu trebuie gătită cu ulei, ci doar cu grăsimea animalului, dreasă cu zeamă de varză. Recomand adaugarea legumelor, în special cele de culoare verde, şi evitarea smântânii.

Drobul de miel pe care îl prepăram cu organe, ficat, inimă, rinichi, splină, plămâni şi diafragmă, poate fi consumat la miul dejun sau drept gustare. Este important să  punem legume de culoare verde şi verdeţuri. Poate fi alăturat unui muştar care nu conţine zahăr. Evitaţi să adăugaţi ou, deoarece proteinele animale nu se combină. Recomand mărunţirea organelor şi framântarea lor împreună cu verdeţurile. Se lasă la rece pentru aproximativ o oră.  Ulterior, se introduce la cuptor.

Ca meniu de sărbătoare, medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică ne propune următorul model alimentar:

sursa



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.0188567638397