Ala Enachi
Medic ginecolog categoria superioară,
Medic obstetrician-ginecolog,
Medic la American Medical Center
Defecțiune
Ovarele fac parte din sistemului reproducător al femeilor și sunt responsabile de producerea de ouă și producerea ovulelor și a unui număr mare de hormoni. Multe aspecte ale stării corpului depind de funcționalitatea ovarelor, cum ar fi metabolismul, regularitatea menstruației, absorbția calciului, starea de spirit și, desigur, posibilitatea de a rămâne însărcinată.
O defecțiune la nivelul ovarelor duce la încălcarea funcțiilor de bază a acestora - eliberarea hormonilor și producția de ovule, care în cele din urmă afectează întregul corp, inclusiv fertilitatea feminină.
Ciclul menstrual
Ciclul menstrual – principalul indicator al sistemului de reproducere. În medie, ciclul durează 28 de zile (de la 21 la 35), durata menstruației este de la 2 la 7 zile, timp în care organismul pierde până la 100 ml sânge. În mod normal, menstruația nu trebuie să fie însoțită de senzații dureroase și nu ar trebui să afecteze starea generală a corpului și performanța. Principalul semn că ovarele funcționează greșit este ciclului menstrual neregulat.
Ciclul neregulat, ciclul prea lung sau prea scurt, stări ciudate în perioada premenstruală și alte semne, nu numai că provoacă multe inconveniente, dar sunt și un semn de perturbații în funcționarea normală a ovarelor. Printre simptome, se disting perioadele menstruale cu sângerări abundente sau prelungite, sau, dimpotrivă, sângerări slabe, de asemenea, amenoree (absența perioadelor mai mult de șase luni), infertilitate, avort spontan etc.
Cauzele disfuncției ovarelor
Disfuncția ovariană este cauzată cel mai des de insuficiența hormonală. Încălcările în activitatea glandei hipofizare anterioare, în care se produce producția de hormoni necesară pentru desfășurarea normală a tuturor etapelor ciclului menstrual și ovulației, duce la consecințe negative asupra sănătății.
Factorii care duc la dereglările hormonale
Procese infecțioase și inflamatorii la nivelul organelor pelvine.
Boli ale uterului și ovarelor (tumori, endometrioză, adenomioză, fibroame uterine, cancer de col uterin etc.).
Boli congenitale ale sistemului endocrin (hipotiroidism, hipertiroidism, sindrom ovar polichistic, sindrom Itsenko-Cushing, etc.).
Creșterea glicemiei, obezitatea și tensiunea arterială ridicată.
Setarea incorectă a dispozitivului intrauterin în cavitatea uterină.
Încetarea sarcinii - spontană sau artificială.
Stresul, suprasolicitarea, schimbările climatice, anumite medicamente.
Citiți continuarea articolului în numărul din luna septembrie 2019 al revistei AQUARELLE!