Ultimele zile până la primirea salariului sunt o adevărată provocare pentru unii. Pentru majoritatea oamenilor a fi lefter sau a asculta cum bate vântul în buzunare a devenit ceva comun. De ce să suportăm o asemenea problemă, când e foarte simplu de rezolvat?!
Banii în vânt
Dacă e să fim oneşti și sinceri față de noi înșine, cu siguranță în lista cumpărăturilor vom găsi mai multe lucruri care nu sunt necesare. Încă un gel de duș? „Dar are o aromă atât de plăcută!” Încă o eșarfă? „Dar se potrivește perfect cu noua geantă!” Încă o ojă? „Are o culoare nobilă, și nu contează dacă nu voi reuși s-o folosesc, principalul e că am reușit s-o cumpăr la un preţ redus”.
Și dacă ar fi să ne uităm mai atent ce produse ajung în coș atunci când intrăm în supermarket doar după pâine? De ce să cedăm în fața tentaţiilor și trucurilor publicitare, care mizează pe faptul ca omul să cumpere cât mai multe produse?
Banii iubesc să fie numărați
Obiceiul de a avea mereu o sumă mare de bani, duce la ceea că omul încetează să ducă evidența surselor, limitându-se la presupuneri și calcule aproximative a finanțelor rămase. De cele mai dese ori oamenii uită de cumpărăturile mici pe care le fac pe parcursul unei sau mai multor zile. Costul totală al acestor „mici” cumpărături șochează prin proporțiile „enorme”.
Fiți atenți la casă. Nu este cazul să purtați calculatorul în supermarket, dar se recomandă totuși să fiți vigilenți și să calculați valoarea totală a cumpărăturilor. Deseori prețul produsului, indicat pe raft, devine mai mare la achitare. Angajații magazinului explică foarte simplu asemenea fenomene mistice: „Produsul este nou și nu am reușit să schimbăm prețul”. Este important să știți că aveți dreptul să cumpărați produsul la prețul indicat pe etichetă. Prin urmare, număratul banilor este util nu doar pentru dezvoltarea abilităților matematice, dar și pentru menținerea bunăstării financiare.
Versiunea completă o găsiţi în ediţia AQUARELLE ianuarie-2014.