декабрь 29, 2013
Dureri abdominale: cum să depășim disconfortul din perioada „critică”?
Senzațiile de durere în timpul menstruației sunt cunoscute practic tuturor femeilor. În cazul unora acestea dispar deja în ziua următoare, iar în alte cazuri acestea persistă până la sfârșitul perioadei critice.

Pедакция aquarelle

Поделись новостью с друзьями

Consultantul nostru

Patricia Harea

Ginecolog, medic categorie superioară

Senzațiile de durere în timpul menstruației sunt cunoscute practic tuturor femeilor. În cazul unora acestea dispar deja în ziua următoare, iar în alte cazuri acestea persistă până la sfârșitul perioadei critice. Unele au doar o senzație de disconfort, în timp ce  altele nu sunt în stare nici măcar să se ridice din pat, din cauza durerilor acute. Care este cauza acestor dureri și cum pot fi prevenite?

Uneori suntem martorii unor situații când femeile perfect sănătoase, în timpul ciclurilor menstruale, suportă asemenea dureri încât sunt obligate să apeleze la asistența medicală. Aceste dureri variază de la caz la caz: pot fi surde, mocnite, asemeni colicilor, spasmelor. Ocazional, femeile acuză dureri menstruale atât de intense, încât sunt nevoite să întrerupă activitățile zilnice și li se indică repaus la pat. Durerile sunt localizate în partea inferioară a abdomenului, în spate, și în regiunea lombară. Asemenea cicluri menstruale dureroase sunt cunoscute și ca dismenoree.


Durerile în cazul dismenoreiei pot apărea spontan. Uneori cu câteva zile înainte de începerea ciclului menstrual și încetează odată cu începerea propriu-zisă, iar uneori apar chiar în timpul menstruației. Durata acestora variază de la câteva ore până la durata întregului ciclu menstrual.

Dismenoreea face parte din categoria celor mai răspândite patologii ginecologice. Aproximativ 31–52% de femei, cu o vârstă cuprinsă între 14 și 44 ani, prezintă dureri în timpul ciclului menstrual. Aceasta influențează starea generală a sănătății femeii și o afectează în același timp la nivel emoțional și psihologic. Prin urmare, acest complex de simptome urmează a fi analizate atât din perspectivă medicală, cât și socială.

Cauze

1. Dismenoree primară

Cicluri menstruale dureroase, care nu sunt provocate de modificările patologice din uter și apendice – sunt o stare, tratarea căreia necesită o abordare complexă. Starea de disconfort lunară poate cauza dereglări grave a sănătății femeii, astenie și chiar depresie, precum și alte tulburări hormonale. În dependență de cauză, se disting trei forme de dismenoree primară. 

* Dismenoree esențială cauzată de coborârea pragului sensibilității la durere. Este o trăsătură caracteristică organismului femeii, care poate avea și o cauză genetică.

* Dismenoree psihogenă cel mai des se caracterizează prin sentimentul de neliniște, frică cauzată de ciclurile menstruale dureroase avute în trecut. De obicei este caracteristică fetițelor adolescente.

* Dismenoree spasmogenă are ca rezultat crampe/spasme ale musculaturii netede a uterului,  cauzate de creșterea cantității hormonului progesteron și scăderea hormonului estradiol.

Cauza principală a durerilor menstruale sunt considerate a fi dereglări ale sintezei substanțelor hormonale, care duc la concentrația excesivă a hormonului prostglandina în organism. Interacțiunea acestora duce la contracții intense ale mușchiului uterin care compresează vasele sangvine locale. Acest fapt, ca urmare, afectează alimentarea cu sânge a țesuturilor. Aceste cauze fiziologice stimulează receptorii senzoriali, provocând dureri.

 

Versiunea completă o găsiţi în ediţia AQUARELLE ianuarie-2014.

* ACUM LIVRAREA REVISTEI LA DOMICILIU ESTE GRATUITĂ!



конкурс
СВЕЖИЕ НОВОСТИ
читайте также
SQL exec time = 0.68119502067566