Ziua Recunoștinței, sau Thanksgiving Day, este o sărbătoare anuală, în care se mulțumește lui Dumnezeu pentru bogăția recoltei din acel an. Ea se sărbătorește în cea mai mare parte a Americii de Nord și Canada. Este o sărbătoare a familiei. În Statele Unite majoritatea afacerilor (în afară de magazine) sunt închise joi și vineri în săptămâna cu Thanksgiving pentru a permite angajaților să se reunească, cu familia.
Această sărbătoare a fost preluată de primii coloniști sosiți în Lumea Nouă, unde a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1621, ca semn de recunoștință față de recolta miraculoasă obținută în condiții climaterice dure. În decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezoluție prin care a 4-a zi de joi din noiembrie devine oficial sărbătoare națională a SUA.
Mâncărurile tradiționale de Ziua Recunoștinței sunt curcan umplut, jambon, cartofi piure, cartofi dulci, porumb și plăcinta de dovleac.
A doua zi după Ziua Recunoștinței, denumită „Black Friday” (sau „Vinerea Neagră”) este prin tradiție o zi în care comercianții oferă reduceri mari de prețuri. Nu este ceva neobișnuit să se formeze cozi la mall-uri de la șase dimineața.