Aprilie 19, 2022
Top cele mai căutate rețete de Paște. Ce nu trebuie să lipsească de pe masă în Duminica Paștelui
Paștele este una dintre cele mai așteptate sărbători din an și are o puternică însemnătate pentru creștini. Înainte de Duminica Mare, mulți dintre credincioși țin post o perioadă de șașe săptămâni, iar după slujba care are loc dimineața, aceștia sărbătoresc Învierea Domnului luând masa în familie. Pentru acest lucru, ei pregăsesc numeroase mâncăruri tradiționale

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Rețetă de drob

Drobul este un deliciu în ceea ce privește masa de Paște și unul dintre felurile de mâncare care nu trebuie să lipsească. Deși tradițional se prepară din măruntaie de miel, acestea pot fi înlocuite și cu carne de pui, curcan sau porc. 

Pentru a pregăti un drob de miel tradițional aveți nevoie de organele unui miel, opt ouă, o legătură de usturoi verde, o legătură de ceapă verde, o legătură de pătrunjel, o legătură de mărar, sare, piper și cinci ouă fierte. 

Modul de preparare este simplu. Tot ce trebuie să faceți este să spălați organele mielului și să le fierbeți în apă cu puțină sare. Când acestea sunt fierte, le scoateți și le dați prin mașina de tocat carne. Ulterior se adaugă ceapa, usturoiul, pătrunjelul și mărarul tocate mărunt. Se bat ouăle cu sare și piper, doar atât cât se omogenizeze și se adaugă peste compoziție. După ce se amestecă bine, se așează drobul în tavă astfel încât să rămână în exterior suficient cât se poată fi acoperit după. Se pune în tavă jumătate, apoi se adaugă ouăle fierte în mijloc și se toarnă restul de compoziție. Drobul se acoperă cu prapurele și se bagă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru circa 50-60 de minute. 

Pulpă de miel la tavă

Pulpa de miel la tavă este un preparat simplu, însă foarte consumat de câtre români la masa de Paște. Pentru această rețetă aveți nevoie de o pulpă de miel, 4-5 căței de usturoi, 4-5 linguri de ulei de măsline, o linguriță de boia de ardei, o linguriță de rozmarin, o linguriță de cimbru, o linguriță de oregano, sare și piper. 

Începeți prin a spăla bine carnea. O stropiți cu ulei de măsline și o condimentați. Puteți folosi atât ierburi uscate, cât și proaspete. După ce carnea a fost condimentată se adaugă într-o tavă și se acoperă cu o folie de aluminiu, după care  se bagă la frigider pentru câteva ore. De regulă se lasă de seara pentru a doua zi dimineața. În ziua în care se dorește a fi servită, carnea se bagă la cuptorul preîncălzit la 250 de grade pentru circa o oră. După ce folia de aluminiu se dă la o parte, carnea se mai lasă la cuptor pentru încă 15-20 de minute, timp în care trebuie întoarsă ca să se rumenească pe ambele părți. 

Ciorbă de miel cu smântână și tarhon

Ciorba de miel cu smântână și tarhon este o rețetă din zona Ardealului, însă creștinii s-au îndrăgostit de ea și mulți români o consumă la masa de Paște indiferent de zona în care stau. Pentru preparare aveți nevoie de 500 de grame de carne de miel, un morvoc, un păstârnac, o țelină mică, un ardei capia, o ceapă verde, 50 de grame de orez, 300 de grame de smântână, 2-3 linguri de oțet, sare după gust și o legătură de tarhon.

Se spală bine carnea de miel și se pune în oală, apoi se completează cu apă și se lasă să dea în clocot, adunând spuma care se formează. După ce nu mai face spumă, se spală legumele, se curăță și se toacă mărunt, ulterior fiind adăugate în oală. Tot acum se adăugă și orezul cu sarea. Când carnea și legumele sunt fierte se adaugă smântâna. Ulterior se adaugă oțetul, iar dacă nu doriți oțet îl puteți înlocui cu zeamă de lămâie. După ce a mai dat o dată în clocot se adaugă tarhonul tocat mărunt. 

Terină cu ouă și legume

Terina cu ouă și legume este un aperitiv gustos, potrivit pentru mesele festive, dar și pentru masa de Paște, mai ales dacă nu vă place drobul și doriți să îl înlocuiți cu altceva. Aveți nevoie de două linguri de porumb, două linguri de fasole roșie, două linguri de mazăre, doi morcovi, doi ardei, 200 de grame de smântână, 100 de grame de maioneză, cinci ouă fierte tari, 30 de grame de gelatină și sare după gust. 

Modul de preparare este simplu. Se scurg fasolea și porumbul. Morcovul și mazărea se pun la fiert iar atunci când sunt gata se lasă la răcit. Ulterior se toacă mărunt împreună cu ardeiul. Toate legumele se adaugă într-un bol și se amestecă cu smântâna și maioneza apoi se adaugă sarea și gelatina preparată conform indcațiilor de pe ambalaj.  Compoziția se adaugă într-o tavă, la început doar jumătate, apoi de adaugă ouăle, iar mai apoi se pune și cealaltă jumătate. Se acoperă cu o folie și se lasă la frigider peste noapte.

Cozonac împletit cu nucă și stafide

De pe masă de Paște nu poate lipsi clasicul cozonac cu nucă. Pentru acest desert aveți nevoie de un kilogram de făină, 400 de mililitri de lapte, patru gălbenușuri, 200 de grame de zahăr, 100 de mililitri de unt topit, 50 de grame de drojdie proaspătă, esență de rom, esență de vanilie, coaja rasă de la o lămâie sau portocală. Pentru umplutură aveți nevoie de patru albușuri, 100 de grame de nucă măcinată, 50 de grame de stafide, două linguri de cacao, două linguri de zahăr, iar pentru uns aveți nevoie de două gălbenușuri, două linguri de lapte, patru linguri de apă, două linguri de zahăr și patru linguri de cocos. 

Prepararea stă în felul următor. Într-un bol se amestecă drojdia cu o lingură de zahăr până se lichefiază. Se adaugă puțin lapte și puțină făină și se amestecă pănâ se obține o maia. Aceasta se lasă la dospit la loc cald până își dublează volumul. După ce aceasta a crescut, se pune maiaua într-un bol împreună cu fâina, laptele călduț, care a fost dizolvat zahărul și gălbenușurile în prealabil, și se amestecă ușor. Se adaugă și esențele și coaja rasă de la lămâie sau portocală. 

Aluatul se frământă și se adaugă puțin câte puțin untul. În funcție de gradul de făină și de gradul de absorbție al acesteia este posibil să mai trebuiască adăugată făină dacă aluatul este prea moale sau mai trebuie adăugat lapte călduț dacă este prea vârtos. După ce aluatul a fost frământat bine, se acoperă vasul cu un prosop și se lasă la dospit la loc cald până își dublează volumul. După ce aluatul a crescut, se așează pe masa unsă cu puțin ulei și se împarte în patru bucăți care vor fi întinse în foi, câte două pentru fiecare cozonac. 

Între timp se pregătește umplutura, se bat albușurile spumă, se adaugă zahărul puțin câte puțin și se mixează până se obține o bezea tare și lucioasă. Se adaugă nuca măcinată și stafidele și se omogenizează. Compoziția se întinde pe foile de aluat iar acestea se rulează. Cele două rulouri de aluat formate se răsucesc și se așează în tava tapetată cu hârtie de copt, iar apoi se lasă la dospit cel puțin 30 de minute. 

Când cozonacii s-au dospit, ei se ung cu gălbenușul bătut cu laptele și se presară nuca de cocos. Aceștia se așează în cuptorul preîncălzit la 200 de grade celsius și se coc pentru circa 45-60 de minute până se rumenesc. La final se ung cozonacii cu siropul format din apa cu zahărul. 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 7.3929357528687