Ne aflăm într-o perioadă dificilă, în care trebuie să facem față infecțiilor care sunt pretutindeni. Pentru a ne întări sistemul imunitar care este responsabil de decursul bolilor virale, avem nevoie de anumite alimente. Unul din cele mai bune alimente pentru combaterea răcelii și gripei, dar și a altor maladii este usturoiul.
O serie de studii au demonstrat că usturoiul are puternice efecte antibacteriene și antifungice. Conform rezultatelor acestor studii, consumul pe termen lung de usturoi poate preveni instalarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabilă de dezvoltarea endogastritei, ulcerului gastric și cel duodenal.
Datorită efectelor sale antifungice, usturoiul poate ajuta la eliminarea Candidei albicans (cea mai frecventă ciupercă responsabilă de candidoza vaginală).
2. Antibiotic natural și antiparazitar
Usturoiul are efect de antibiotic natural împotriva unor micro-organisme, cum ar fi: Stafilococul, E. Coli, Proteus, Pseudomonas, precum și împotriva paraziților intestinali (limbrici, oxiuri, tenie etc) prin efectul sau antihelmintic.
Examinând efectele antivirale ale usturoiului, cercetătorii au descoperit că alicina sulfurica, pe care acesta o conține, este eficientă, printre altele, împotriva virusului ce cauzează herpesul.
Usturoiul este benefic în pneumopatii, iar datorită efectului de antibiotic, este indicat în cazurile de viroze, bronșite și traheite. În plus, s-a remarcat faptul că poate atenua gripa, inflamațiile faringiene și congestiile bronhiilor.
Usturoiul este cunoscut pentru faptul că ajută la vindecarea infecțiilor urechii pe care le au, uneori, copiii. Acționează ca un antibiotic natural, fără avea însă efecte secundare și fără a distruge bacteriile sănătoase. Sucul crud obținut din câțiva căței de usturoi poate fi introdus direct în ureche. Durerea nu va persista foarte mult timp, iar infecția va fi înlăturată.
Usturoiul are efecte benefice și asupra pielii: consumul regulat de usturoi tonifică pielea și o face netedă, iar unghiile devin mai tari. Un alt avantaj este că usturoiul poate ține sub control mătreața și poate ajuta în caz de căderea părului.
Efectele sale antioxidante nu au fost pe deplin documentate de studiile și cercetările științifice, chiar dacă experimentele în vitro au demonstrat că usturoiul poate proteja eficient celulele de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, cum ar fi hidrogen-peroxidul sau alți radicali liberi de peroxid.
Usturoiul este cunoscut în special datorită efectului său de reducere a nivelului de colesterol. Acesta lucru a fost confirmat de o serie de studii, precum și de numeroase persoane care au urmat tratamente naturiste cu suplimente nutritive care conțin usturoi.
Dacă este consumat pe termen lung, usturoiul poate reduce semnificativ nivelul de colesterol LDL (numit și „colesterolul rau”), în timp ce nivelul de colesterol HDL crește pe durata efectuarii de cure de tratament cu usturoi. Cercetătorii au tras concluzia că acest efect poate fi atribuit alicinei din usturoi.
De asemenea, s-a demonstrat că usturoiul este eficient în reducerea excesului de glucoză din sânge (zahărul sanguin rivalizează cu colesterolul în calitate de factor cauzator al arterosclerozei și infarctului).
Consumul de usturoi poate fi eficient în tratarea hipertensiunii arteriale. Comparând rezultatele a mai multor studii dublu-orb, cercetătorii au descoperit că dacă usturoiul este consumat de patru ori pe săptămâna, aceasta poate reduce semnificativ tensiunea arterială.