Martie 24, 2023
Proiect ”Femeia care citește” - Dr. Irina Zumbreanu
Irina Zumbreanu - Medic stomatolog ortodont, asistent universitar, șef de studii Catedra Ortodonție a USMF ”Nicolae Testemițanu”

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Numiți un top al cărților care v-au influențat și impresionat în mod deosebit în diferite perioade ale vieții

Cititul a fost mereu o parte indispensabilă din mine. Am senzația că fiecare carte e ca încă o ușă deschisă în călătoria spre cunoașterea de sine, a lumii, a legităților vieții. Totodată, lectura nu este doar despre ”a afla”, ci și despre a schimba postulatele înrădăcinate, mai vechi, cu altele mai armonioase. O carte bună îți reasamblează puzzle-ul gândirii și îți reconstruiește eul interior.

Prima carte pe care aș putea să o menționez este, cu siguranță, ”Micul prinț” de Antoine de Saint Exupery. Am citit-o prima data în școală și nu prea am înțeles prea multe. Am recitit-o însă în adolescență și, spre uimirea mea, am avut câteva revelații, iar acum când o citesc deja fiicei mele, o simt cu totul într-un alt mod, trecând-o prin filtrul experiențelor și trăirilor mele. Căci, de fapt, o carte nu îți arată altceva decât ceea ce este deja în tine. Un citat preferat din această carte, pe care îl port cu mine prin viață, este ” Nimic nu dispare până când nu ne învață ce trebuie să învățăm.”

Îmi aduc aminte cum, în anii de adolescență, când se înfiripă primele dubii despre felul în care arăți, am dat peste cartea "Femeia la 30 de ani", o operă a scriitorului francez Honore de Balzac. Am citit-o dintr-o răsuflare și mi-a amprentat în gând convingerea că frumusețea e trecătoare și că educația este o valoare de bază în edificarea personalității unei femei.

"Alchimistul" de Paulo Coelho. La timpul său, a fost cartea cu care am rezonat la fiecare pagină. M-a învățat să trăiesc în prezent, să caut fericirea doar în mine însămi și să cred în visele mele.

Cartea "Mananca broasca" de Brian Tracy este o carte de dezvoltare personală, de altfel genul de literatură pe care o prefer mai mult la moment. Este cartea care m-a disciplinat, m-a învățat să îmi prioritizez activitățile și mi-a dat multe tips-uri pentru reușită și pentru a-mi atinge scopurile.

"Copiii francezi nu își scuipă mâncarea. Secretele educației din Paris" de Pamela Druckerman a fost prima mea incursiune în lumea educației copiilor, care m-a fascinat cu o abordare mult diferită de cea clasică, pe care o cunoșteam. A fost cartea care m-a inspirat să explorez mai mult acest subiect, drept urmare, au urmat o mulțime de cărți despre parenting, prin care încerc să devin un părinte responsabil, asumat, dar, în primul rând, informat. Ultima achiziție de acest gen și care este în curs de lectură este ” Cum să ne creștem fetele în secolul 21", de Steve Biddulph.

Cine v-a insuflat dragostea pentru lectură?

Când eram mică, a trebuit să ne mutăm cu familia într-un alt oraș. Când hamalii, care au venit sa descarce lucrurile noastre, au deschis ușile mari ale camioanelor, au rămas uimiți: erau pline doar de cărți. Era cea mai mare bogăție pe care o aveau părinții mei. Ei  așa și au fost porecliți multă vreme – ”doctorii tineri cu cărți în loc de bagaj”.

I-am văzut mereu citind. Literatură artistică, științifică, de specialitate. Bebeluș fiind, deseori mă adormeau cu tratate de chirurgie în loc de povești. Mai târziu, făceam seri de lectură, care, pe vremea aceea, de multe ori aveau loc la lumina unei candele. Acele seri, în care o ascultam pe mama, povestindu-ne o nouă carte artistică sau pe tata, înșirându-ne o mulțime de curiozități din toate domeniile, mi s-au gravat adânc în amintire, totodată lasând în conștiință o amprentă a admirației față de oamenii erudiți și avizi de lectură.

Astăzi, încerc să insulfu fiicei mele aceeași dragoste de cărți, prin exemplul propriu, prin completarea frecventă a bibliotecii personale, dar și prin vizitarea frecventă a bibliotecilor și librăriilor, unde o las să-și exploreze, de sinestătător, interesele în materie de lectură.

Care este citatul literar preferat?

"Totul este posibil. Imposibilul durează doar puțin mai mult." - Dan Brown, "Îngeri și demoni"

Fiind medic, care dintre cărțile de specialitate v-au plăcut cel mai mult?

Medicina este un domeniu în care formarea profesională nu se oprește la universitate. Este imperios necesar de a studia mult, în continuu, literatură de specialitate actualizată. De aceea, ”utilă” aș numi orice pagină nouă dintr-o carte profesională, pe care ai citit-o ASTĂZI.

Dacă totuși ar fi să menționez o carte din literatura artistică , dar cu subiect medical, ar fi o carte motivațională de Paul Kalanithi, "When Breath Becomes Air”

care relatează povestea unui neurochirurg, care descoperă ca are cancer terminal și explorează întrebările despre viață și moarte.

”Viața nu se măsoară prin numărul de respirații pe care le facem, ci prin momentele care ne taie respirația."

     Cartea pe care o citesc la moment, la fel este cu tentă medicală. Se numește ”Când corpul spune NU”, scrisă de Gabor Mate și explorează conexiunea dintre spirit și fizic, descriind cum evenimentele stresante din viața noastră pot avea un impact negativ asupra sănătății noastre fizice. Am început să studiez, de curând, subiectul psihosomaticii și psihogenealogiei.

În timpul liber pentru ce gen literar optați?

Odihna de la grijile de rutină este meditația și contemplarea. De aceea, pentru mine, cea mai bună carte pentru odihnă este cea care mă face să gândesc. Mă provoacă să-mi restructurez ideile și să-mi revizuiesc axiomele. Îmi dă perspective noi asupra lucrurilor.  Mă face să o închid după fiecare pagină, pentru a o contempla, a o metaboliza și a o trece prin filtrele emoțiilor mele, pentru a savura revelația și pentru a reveni apoi la ea, încă mai avidă de a o citi, ca mai înainte.

La diferite vârste noi ne găsim inspirația în diferite genuri de literatură. Momentan, eu sunt pasionată de cărțile de dezvoltare personală, ale unor așa autori ca John Kehoe, Dale Carnegie, Joe Dispenza, Brené Brown, și mulți alții.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.85796570777893