Decembrie 24, 2020
Maia Sandu va purta un colan cu 73 de pietre scumpe
La ceremonia de astăzi de învestire a preşedintelui, Maia Sandu va purta un colan preţios de aproape un metru. Pe bijuterie sunt încrustat 73 de pietre scumpe. Asta înseamnă că pentru confecţionarea colanului s-a plătit o avere. Mai exact, 150.000 de lei.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Colanul a fost confecţionat de uzina „Giuvaier” din Chişinău. 10 bijutieri au lucrat asupra podoabei. Cel care a închegat lucrarea a fost giuvaiergiul Alexandru Chișta. Misiunea lui a durat două luni, câte opt ore pe zi. Confecționat din argint și poleit cu aur, colanul președintelui cântărește 520 de grame, măsoară aproape un metru lungime. În plus, are încrustate 64 de pietre de zirconiu, 8 rubine şi un diamant de 0,7 carate. Lucrarea are încrustate 14 steme ale R. Moldova, iar în partea de jos are asamblat „Ordinul Republicii”.

Colanul prezidenţial a fost elaborat prin combinarea a două însemne: „Ordinul Republicii” şi „Crucea necruciată” – însemn considerat pe plan mondial drept „cruce românească”, deoarece aceasta a fost forma crucii primei distincţii a Principatelor Unite, elaborată încă de Alexandru Ioan Cuza. La aceasta s-au adăugat însemnele puterii domnului în Principatul Moldovei: coroana, spada şi buzduganul, precum şi alte elemente decorative.

Statul a achitat 150.000 de lei pentru podoabă

Timp de trei ani, uzina „Giuvaier” a păstrat podoaba în safeul său, deoarece guvernul nu găsea bani pentru a o achita. Ulterior, colanul a ajuns în safeul Președinției. Nicolae Timofti a fost primul şef de stat, care a purtat bijuteria la ceremonia de învestire în funcția de şef de stat. 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.51013875007629