Martie 01, 2019
Maestrul Eugen Doga împlinește astăzi vârsta de 82 de ani!
Mândria noastră, maestrul Eugen Doga este omagiat astăzi, 1 martie.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

S-a născut în prima zi de primăvară, poate de aceea aduce mereu în sufletele noastre căldura. Este unul din cei mai renumiți compozitori din Republica Moldova, care a dus, și continuă să ducă faima țării noastre în lumea întreagă. Compozitorul Eugen Doga împlinește astăzi vârsta de 81 ani. 

 

 

Eugen Doga s-a născut în satul Mocra, raionul Râbnița, în anul 1937. A studiat la Colegiul de Muzică "Ștefan Neaga" de la Chișnău în anii 1951-1955, și la Conservatorul de Stat de la Chișinău, la specialitatea "Instrumente cu coarde", la violoncel, în clasa profesorului Hohlov. Absolvind Conservatorul, Eugen Doga a mai făcut o facultate la aceeași Instituție Superioară de învățământ, și anume a studiat "Compoziția" la renumitul teoretician Solomon Lobel. 

 

 

Din perioada studenției a început să colaboreze cu Orchestra de Cameră a Televiziunii Naționale. A debutat în calitate de compozitor în anul 1963 cu Cvartetul pentru coarde. De asemenea, Eugen Doga a compus cantate, poeme simfonice, muzică camerală și multe romanțe. 

 

 

S-a remarcat prin muzica pentru film, astfel încât compozitorul a scris peste 200 de piese pentru film, printre care, un rol însemnat îl are Valsul din filmul "Gingașa și tandra mea fiară". Compozitorul a colaborat mult cu regizorul basarabean Emil Loteanu. A scris muzică pentru filmul de animație "Maria Mirabela". Muzica lui Doga este foarte diferită, dat fiind faptul că compozitorul a experimentat în diverse sfere ale muzicii. Totodată, muzica lui poate fi considerată vibrantă, senină, și sinceră. 

 

 

Amintim că, în cinstea compozitorului, strada Pietonală Alexandru Diordiță, a fost redenumită în "Strada Eugen Doga", din anul 2015. Totodată, în capitală există un local care-i poartă numele faimosului compozitor. 

 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.0944359302521