Noiembrie 09, 2021
Gutuia reduce glicemia și previne virozele respiratorii. Ce alte beneficii mai are
Gutuia utuia este o sursă semnificativă de zaharuri simple, ușor asimilabile de organism, elemente minerale și vitamine. Nu doar că ne va feri de răceli, dar previne anemia și virozele respiratorii. Ce alte beneficii mai are gutuia.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Gutuia are un conținut ridicat de substanțe pectice, cu rol important în reducerea colesterolului din organism. Mai mult, acest fruct ajută la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și la eliminarea substanțelor toxice din organism.

Specialiştii recomandă să mâncăm zilnic cel puţin două felii din acest fruct. 

În plus, reduce orice inflamaţie a gâtului, afecţiune destul de frecventă în sezonul rece, iar seminţele macinate au un efect calmant extraordinar în caz de tuse sau bronşita. 

Gutuia curăță colonul

Catechina și epicatechina, două substanțe prezente în fibrele din gutui au proprietatea de a curăța colonul.

Mai mult, gutuile sunt o sursă importantă de vitamine și minerale. Ele conțin vitaminele B1, B2, B6, E, PP, vitamina C, cupru, calciu, fosfor, sodiu, potasiu, care sunt prezente nu doar în fruct, ci și în frunzele acestuia.

Gutuia ține tensiunea în frâu

Bogate în potasiu, gutuile au proprietatea de a contribui la menținerea tensiunii arteriale în parametri normali. Cine mănâncă frecvent gutui își ține în frâu tensiunea arterială, își scade riscul de ateroscleroză, dar și de afecțiuni cardiace.

Frunzele de gutui, benefice pentru diabetici

Frunzele de gutui conțin quercetina și rutin, niște compuși fitochimici care au o acțiune antioxidantă și antiinflamatorie. De aceea, ceaiul din frunze de gutui este benefic pentru diabetici și hipertensivi, dar are și proprietatea de a calma tusea.

De asemenea, ceaiul din frunze de gutui ajută ficatul obosit, te scapă de insomnie și alungă depresia. Diabeticii ar trebui să bea trei căni de infuzie de frunze de gutui pe zi. Și crizele de tuse sau astm de calmează dacă beți o infuzie de  frunze de gutui. 

Ceaiul din frunze de gutui luptă cu infecțiile gastro-intestinale

Pentru a trata infecțiile gastro-intestinale sau diareea,  se pun la infuzat circa cinci grame de frunze de gutui, se acoperă vasul și se lasă 20-30 de minute. După ce se răcește, luați, câte două linguri din acest ceai, de  trei ori pe zi.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 5.5717673301697