Iulie 11, 2017
83 de ani de Giorgio Armani! Ce nu știai despre celebrul designer
Creatorul de modă italian Giorgio Armani a mărturisit recent că preţul pe care l-a plătit pentru cariera sa de succes a fost mai costisitor decât şi-ar fi putut închipui.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Cu o avere estimată la 7.2 miliarde de dolari şi prezentări prêt-à-porter şi haute-couture în fiecare sezon, Armani este unul dintre cei mai mari designeri contemporani din întreaga lume. Cu toate acestea, la 78 de ani designerul nu consideră că fericirea se măsoară în bani sau faimă. „Viaţa. Mi-am sacrificat viaţa. Viaţa mea la tinereţe, când mi-am început cariera, şi viaţa la maturitate, acum“, a declarat Armani pentru numărul din septembrie al revistei ,,Elle“, ediţia britanică. Deşi are o carieră strălucită, Armani şi-a neglijat viaţa personală: nu are copii şi a preferat să rămână celibatar. Pentru designer fericirea şi prietenia adevărată au fost greu de găsit. „Cu atât mai mult acum. E şi mai greu, iar asta e foarte trist deoarece viaţa înseamnă prietenie, să-i descoperi pe ceilalţi, să te îndrăgosteşti, şi nu doar odată, ci frecvent. Într-un cuvânt, viaţă. Să te integrezi în lume. De exemplu, nu cunosc Milano. Oamenii îmi tot vorbesc despre Milano (n. r. - trăieşte în Milano încă din 1957).
 

 

Este o emblemă a modei, dar succesul şi statutul dobândit se datorează în marte parte norocului, iar cariera a început-o din nevoi financiare şi nu pentru că era o fire artistică. De altfel, acesta a fost şi cazul lui Karl Lagerfeld, dar asta este altă poveste. Pe de altă parte, nu are o părere foarte bună despre ceilalţi designeri precum Roberto Cavalli, Versace şi Dolce & Gabbana. „Aceşti designeri n-au nicio rezervă. Şi-au ales un drum şi indiferent dacă au avut creaţii demne sau vulgare, s-au aruncat cu capul în faţă atâta timp cât au avut un produs nou despre care a discutat publicul. Acesta e adevărul“, a mărturisit Armani. Cu toate acestea, abordarea sa este „cu totul diferită“. Ce îl diferenţiază faţă de restul designerilor? Nu apelează la fotomodele celebre pentru a defila la prezentările sale de modă. „În timpul unei prezentări de modă vreau ca hainele să vorbească. Efortul pe care îl depun în munca mea trebuie să fie respectat. Dincolo de podium, ceea ce contează este personalitatea şi capacitatea de a interpreta hainele – mintea este mai importantă decât trupul.“ Destinat modei Născut pe 11 iulie 1934 în Italia, Armani a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi designeri, iar creaţiile sunt transpuse în vestimentaţie, machiaj, cărţi, hoteluri şi restaurante. Fiul unui căpitan de vas, a crescut într-un orăşel situat lângă Milano. A fost perioada celui de-al doilea Război Mondial, când unii dintre prietenii săi au murit în timpul bombardamentelor. „Am fost săraci şi viaţa a fost grea“, a declarat Armani pentru revista „Harper's Bazaar“. „Mi-am găsit refugiul la cinematograful din Milano, un templu al viselor cu vedete şi o viaţă de lux. M-am îndrăgostit de acea frumuseţe idealizată a starurilor hollywoodiene“, îşi amintea creatorul de modă. 
 

 

Fascinat de anatomie, a studiat doi ani medicina la University of Piacenza, dar a luat o pauză atunci când a făcut armata. La scurt timp, Armani şi-a descoperit gustul pentru modă. „Urmam serviciul militar şi mi-am luat 20 de zile de permisie pentru a merge în vacanţă la Milano“, a declarat pentru revista „Time“. Datorită unui prieten, a obţinut un post la un magazin, unde a fost asistentul unui fotograf şi a creat ferestre. După ce a terminat armata, Armani a renunţat la facultate şi a început să lucreze pentru La Rinascente, un renumit magazin din Milano. A urmat colaborarea cu Nino Cerruti, ca designer. La încurajările prietenului său Serigio Galeotti, Armani a acceptat să lucreze şi pentru alte companii. Armani şi Galeotti au devenit parteneri de afaceri şi au fondat Giorgio Armani S.P.A. în iulie 1975. Chiar în primul an a debutat cu prima sa colecţie, o linie vestimentară pentru bărbaţi. La vremea respectivă hainele au revoluţionat domeniul printr-o paletă cromatică neutră şi croieli subtile. Un imperiu fără limite Deşi creaţiile sale au câştigat popularitate europeană, Armani a devenit cunoscut peste ocean abia în 1980, când hainele au fost purtate de actorul Richard Gere pentru filmul „American Gigolo”. Acestea au atras atenţia asupra potenţialului său ca designer, Armani începând să creeze haine pentru distribuţia seriei „Miami Vice”. Din acel moment Hollywoodul i-a descoperit creaţiile. În anii ’80 numele lui Armani s-a asociat cu succesul pe mai multe planuri profesionale, şi, în colaborare cu Galeotti, şi-a extins afacerea prin mai multe magazine din Milano. Totuşi, în 1985, Armani a suferit o mare pierdere atunci când partenerul de afaceri şi bunul său prieten Galeotti a încetat din viaţă, fiind bolnav de SIDA. Dacă unii critici i-au preconizat sfârşitul, Armani a dovedit exact contrariul. Designerul şi-a lansat primul restaurant în 1989 şi a cumpărat fabrica de producţie Simint S.P.A .


 

La sfârşitul anilor ’90, Armani a ajuns la un număr impresionant de 2.000 de magazine în întreaga lume şi vânzări anuale de aproximativ două miliarde de dolari. La cererea clienţilor dornici de haine exclusiviste, şi-a lansat în 2005 prima colecţie haute couture, sub numele Giorgio Armani Privé. Un an mai târziu a participat la World Economic Forum pentru a susţine organizaţia (PRODUCT) RED, fondată de Bono şi  Bobby Shriver pentru a susţine lupta împotriva SIDA în Africa. La sfârşitul lui 2007, şi-a lansat turnul Armani Ginza, în Tokyo, cel de-al patrulea complex după Armani Manzoni 31 din Milano, Armani Theatiner 12 din Munchen şi Armani Chater House din Hong Kong. Armani a profitat de fiecare ocazie care să-l propenseze în carieră, iar hotelurile sunt ultima sa provocare. În 2010, şi-a deschis primul hotel în Dubai, iar deschiderea unuia se preconizează în viitorul apropiat, în Milano.  În pofida succesului enorm, Armani rămâne modest. „Mă încântă ideea că am construit un imperiu, dar mă consider un om cu picioarele pe pământ“, a declarat în cadrul unui interviu. 
 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.78348016738892