August 17, 2022
De ce jurnalista Maria Marian a luat decizia de a deveni medic?
După ce a cochetat cu medicina mai bine de zece ani, jurnalista Maria Marian a reușit să-și îndeplinească visul și să devină medic cu acte în regulă.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Actualmente, îndrăgita prezentatoare a emisiunilor de sănătate „Acasă devreme” și „Fii sănătos” de la Jurnal TV, mai nou, medic rezident, este gastroenterolog și activează în secția de hepatologie a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

În cadrul ultimei ediții a emisiunii „Interviu fără Protocol”, Maria Marian a discutat cu Dorin Galben despre începuturile sale jurnalistice, de ce a dat preferință domeniului de sănătate și cum a decis să facă studii la medicină.

„Este ceea la ce am visat și ce mi-am dorit cu adevărat. Atunci când a venit timpul să-mi dau seama ce fac mai departe sau ce fac mai mult decât jurnalism și televiziune, prin metoda excluderii, am decis că îmi doresc să devin medic. Atunci, m-am gândit care sunt pașii pe care trebuie să-i fac”.

Timp de șase ani, în fiecare zi, la ora 08:00, Maria Marian era la lecții, cu geanta plină de cărți. După ce termina orele la universitate, se grăbea să ajungă la Jurnal, unde urma să apară în fața prezentatorilor.

„Prima dată când am vrut să aplic la studii, eram însărcinată cu Cristian. Mă gândeam atunci că, atât timp cât sunt în concediu de maternitate, fac studii la medicină. N-a fost să fie din prima. Am aplicat a doua oară când Cristian avea un an și zece luni. Am decis atunci că, dacă nu aplic acum și nu învăț acum, n-o voi face deloc, pentru că la medicină se învață mulți ani”.

Deși îndrăgește pediatria, prezentatoarea emisiunilor de sănătate a optat pentru specialitatea de gastroenterologie. Această decizie a fost dictată de dorința de a petrece mai mult timp cu propriii copii.

„Îmi place enorm de mult pediatria, dar mi-am dat seama că să fiu un medic pediatru bun înseamnă să fiu prea puțin acasă cu copiii mei. Pediatrii o să recunoască acest lucru. Totodată, am simțit o responsabilitate enormă, dincolo de ce pot duce eu, să fiu responsabilă de viața și sănătatea copiilor străini. 

Până la urmă, tu porți răspundere de viața și sănătatea altui copil. Nu mi-a fost frică, doar că mi-am zis că va fi prea mult pentru mine. Asta nu înseamnă că nu studiez din pediatrie. Cu doi copii altfel nu am cum”, spune medicul rezident.

Alte direcții din medicină care i se păreau atractive prezentatoarei erau ginecologia și obstetrica.

„Este o direcție chirugicală. Ca să reușesc să fiu și acasă și să practic prima meserie – cea de jurnalist, de om de televiziune, am decis să fac terapie. Nu mă văd în chirurgie. Obstretică și ginecologie înseamnă chirurgie, sânge, bisturiu. Terapia este mult mai aproape de felul meu de a fi”.

Maria Marian crede că, în câțiva ani, ar reuși să devină un doctor excelent. Potrivit ei, în Republica Moldova este o criză de doctori buni, mai ales de gastroenterologi.

„În țara noastră, practic, nu există om care să nu aibă probleme de tract digestiv. Iată de ce am zis că și aici pot să fac foarte multe lucruri. Sănătatea vine din farfurie. Odată ce nu ne alimentăm corespunzător, vrei - nu vrei, intervin anumite modificări la nivel de sănătate a tractului digestiv. Atunci, medicul gastroenterolog este cel care poate să te îndrume”.

Actualmente, jurnalista activează în secția de hepatologie – știința care studiază maladiile și sănătatea ficatului.

„Astăzi, când vorbim despre alimentație sănătoasă, este mai bine decât acum 5-10 ani, dar este mai puțin bine decât în următorii 10 ani. 

Avem în societatea noastră un val de așa-ziși nutriționiști. Există cerere, dorința societății noastre de a adopta un mod sănătos de viață. 

De cealaltă parte, există foarte puțini specialiști, doctori cu studii medicale, care ar putea îndruma corect omul”, conchide Maria Marian.

Ediția integrală a interviului cu Maria Marian o găsiți mai jos.

 

Sursa - stiri.md



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.8008682727814