Februarie 15, 2023
Cum a fost omagiat Grigore Vieru la 88 de ani de la naștere
Scriitori, ziarişti, oameni de cultură, profesori, elevi şi copii s-au adunat ieri la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din capitală pentru a-i aduce un omagiu la 88 de ani de la naștere, relatează MOLDPRES.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, a menționat că este un eveniment important, de nivel național, deoarece opera lui Grigore Vieru este un bun al tuturor. ”Cel mai bun lucru care ar fi să-l facem este să revenim la poezia sa, cântecele sale și în acest mod ne vom exprima respectul față de creația sa, față de limba română”, a subliniat Teo Chiriac, scrie moldpres.md

Potrivit scriitorului Arcadie Suceveanu, Grigore Vieru a intrat adânc în conștiința noastră națională și este un adevărat poet național. ”Este primul clasic contemporan cu care am avut ocazia să dăm mâna. Poezia lui este o duminică, o sărbătoare a limbii române”, a remarcat Arcadie Suceveanu.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, județul Hotin, în prezent raionul Briceni. El este autorul volumelor de versuri ”Alarma”, ”Muzicuțe”, ”Mama”, ”Numele tău”, ”Aproape”, ”Un verde ne vede”, ”Taina care mă apără”, ”Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este și autorul ”Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară și în alte limbi.

În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii - Diploma de Onoare ”H. Ch. Andersen”. În 1996 a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 - membru corespondent al acesteia. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. În prezent, mai multe școli din R. Moldova, un bulevard din capitală și o stradă la Iași, România, îi poartă numele.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.97768020629883