Medicii afirmă într-un glas: clima temperat-continentală specifică țării noastre ne ajută să avem o alimentație sănătoasă. Fiind la începutul primăverii, ți-am pregătit un top 5 al alimentelor care se găsesc primăvara și care ajută organismul să se adapteze schimbărilor climaterice.
Urzicile sunt un aliment care poate fi consumat doar primăvara și care are proprietăţi terapeutice datorate bogăţiei substanţelor biologic active: săruri minerale, îndeosebi fier, magneziu, calciu, potasiu şi siliciu. În plus, urzicile conțin o mare cantitate de vitamina C (de 200 de ori mai mult decât în mere), precum şi alte vitamine importante cum ar fi: K (cu acţiune antihemoragică), PP, complexul B şi provitamina A (beta-caroten).
Varza este plină de potasiu, fibre și vitamine (A și C în special). Mai mult, varza este unică, deoarece conține o doză semnificativă de calciu.
Prazul are o aromă ceva mai discretă decât ceapa și are antioxidanți care luptă cu cancerul. Iar pentru că este un aliment foarte versatil, încearcă să-l folosești în cât mai multe rețete.
Ridichea este leguma ușor picantă, plină de fibre, vitamina C și potasiu și o poți consuma cu încredere, pentru că are foarte puține calorii. O poți include în orice salată de primăvară.
Planta de anghinare a fost inclusă în topul celor mai sănătoase 50 alimente din lume și asta pe bună dreptate. Conține fibre, vitamine, dar și antioxidanți (este inclusă în top 10 alimente antioxidante). Tocmai de aceea este folosită și în industria farmaceutică.
Aceste 5 alimente prezentate mai sus sunt doar câteva din multitudinea de legume ce ajută organismul să facă față schimbărilor. Fiecare va alege să mănânce ceea ce îi place, dar e bine să consumăm multe salate, fiindcă alimentele verzi sunt bogate în vitamina C, necesară pentru întărirea imunității, care are de suferit în această perioadă a anului.
Text: Mihaela Zaporojanu