Pentru a marca ziua lui Mihai Eminescu, un bucătar din România a gătit exact ceea ce mânca pe la 1885 geniul literaturii românești! Ingredientele sunt la îndemână și azi. La apertitiv, Eminescu și Creangă mâncau, exact ca în copliărie, adică plăcinte cu mălai și brânză.
Urmau apoi pârjoalele moldovenești. Acestea aveau mărar și pătrunjel.
Zeama de găină, acrită cu borș, cu tăiței de casă era următorul preparat al meniului favorit al lui Mihai Eminescu.
Găina de curte, tăițeii preparați în casă, borșul de vițel preparat cu varză tăiată fin și cu sfeclă, toate erau în meniul restaurantelor ieșene pe care le frecventa poetul.
Tochitura moldovenească era, totuși pe primul loc. Include carne de porc prăjită, amestecată cu un fel de cârnat de casă cu orez.
Sarmalele coapte în bostan și fierte în vin sunt și ele în meniu. O altă bucată preferată de Eminescu era tocănița de pui cu hrișcă. Sigur că din meniu nu lipsea nici desertul numit "Poale-n Brâu". Niște plăcinte specifice moldovenești, despre care toată lumea a auzit, din "Amintirile..." lui Ion Creangă.
Ca băuturi, poetul prefera țuica fiartă și vinul fiert, la fel vinul roșu și rose.