Octombrie 26, 2020
Acnee provocată de măștile de protecție. Cum să eviți coșurile
Purtara măștii este cea mai importantă condiție în plină pandemie. Ne protejăm de virus, dar dăm peste altceva - acneea. Mulți deja s-au confruntat cu asta. Întrebarea de pe buzele tuturor este ce facem pentru a o preveni și, eventual, a o trata? Iată câteva sfaturi.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

În spatele măștii

Afecțiunea cu pricina a primit deja o denumire virală – #Maskne (mască+acnee), transmite cosmopolitan.ro. Oficial, acest tip de acnee se numește acnee mecanică, o afecțiune a pielii declanșată de excesul de căldură, presiune sau frecarea pielii. Atunci când aceste probleme sunt combinate cu un mediu umed, întreținut prin respirație „cu circuit închis”, vorbire sau chiar transpirație, plus eventualitatea unui machiaj care pătrunde în porii deschiși din cauza umidității și căldurii, rezultă un mediu propice pentru astfel de erupții. Astfel, porii se înfundă și se pot transforma în coșuri sau chisturi dureroase. Mai mult decât atât, acneea nu este singura afecțiune a pielii raportată de purtătorii de mască, alte probleme comune fiind dermatită alergică de contact, roacee, dermatită seboreică  sau foliculita, care apare atunci când se infectează foliculii de păr facial.

Pe curat

Pentru a preveni orice fel de neplăcere cauzată de purtarea măștii, o primă măsură este să te asiguri că ai mâinile curate pentru a schimba masca de unică folosință o dată la patru ore sau chiar mai des sau igienizarea corectă a măștilor lavabile  – spălarea zilnică folosind un detergent delicat.  Dacă alegi o astfel de mască, optează pentru bumbac, materialele sintetice tind să favorizeze problemele pielii. De asemenea, există măști pre-impregante cu substanțe biocide care pot rezista unui anumit număr de spălări.

Dar la fel de important este ca pielea să fie pregătită înainte de a folosi masca, printr-un ritual de îngrijire care să curețe pielea și să prevină deshidratarea și infectarea porilor. Folosește un produs delicat de curățare pentru a-ți spăla fața. Alege formule care conțin peroxid de benzoil sau acid salicilic și folosește un produs de hidratare non-comedogen, pe bază de ceramide sau acid hialuronic. 

De asemenea, atunci când îți schimbi masca, poți folosi șervețele demachiante pentru a șterge zona înainte de a folosi o nouă mască. În cazul măștilor refolosibile, poți utiliza și un spray dezinfectant special pentru acestea.

Machiaj?

Mai bine nu… Pe lângă faptul că mare parte dintre produsele aplicate pe față vor ajunge să se imprime pe mască, umiditatea poate favoriza deschiderea porilor, iar sebumul produs în exces și fondul de ten/pudra îi vor invada, provocând coșuri, arată un studiu al Academiei Americane de Dermatologie.

Dacă totuși nu poți renunța total la produsele de machiaj, alege să folosești un BB/CC-cream pentru a-ți uniformiza nuanța tenului. Din fericire, te poți concentra asupra zonei ochilor, folosind culori vibrante de fard/creion, mascara colorată și, neapărat, produse pentru definirea sprâncenelor. Cât despre ruj, formulele rezistente la transfer par o idee bună, însă acestea pot usca suplimentar buzele. Nu uita nici de acestea, folosind săptămânal un scrub natural și aplicând un balsam hrănitor în fiecare dimineață și seară.

Prea târziu…

Dacă acneea mecanică deja ți-a afectat pielea, nu e totul pierdut. Ajută leziunile să se vindece curățându-ți tenul imediat după înlăturarea măștii, după ce ajungi acasă, apoi aplică măsurile de prevenție de mai sus, pentru a nu te confrunta din nou cu ea. Adaptează-ți ritualul zilnic de îngrijire noilor condiții folosind produse anti-acnee. Încearacă să te abții să intervii mecanic asupra coșurilor – acest lucru nu face decât să agraveze și să întârzie vindecarea acestora.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.056606054306