Mai 30, 2023
Un film documentar și un spectacol muzical. Programul Festivalului BITEI din 30 mai
Marți, 30 mai, la ora 17.30, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, se va proiecta filmul documentar O scenă a memoriei – 100 de ani de Teatru Național la Chișinău, în regia lui Petru Hadârcă, realizat de OWH Studio și Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Filmul va povesti istoria luptei actorilor de la Teatrul Național pentru dreptul de a face teatru în limba română, pentru dreptul de a crea și gândi liber în contextul dramatic al istoriei secolului al XX-lea. La ora 20.00, la Teatrului Național „Eugène Ionesco”, MozART Group din Polonia va prezenta spectacolul muzical Terapie clasică, care va oferi o perspectivă asupra memorabilului an 2020 cu toate fațetele sale.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Ora 17:30

Teatrul Național „Mihai Eminescu”

O SCENĂ A MEMORIEI – 100 DE ANI DE TEATRU NAȚIONAL LA CHIȘINĂU

(film documentar)

Regia: Petru HADÂRCĂ

OWH Studio și Teatrul Național „Mihai Eminescu” / Republica Moldova

Istoria Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău este mai mult decât o istorie despre artă, glorie, vedete sau dezbateri estetice. Este istoria unui teatru care și-a cucerit dreptul de a fi, este viața unor artiști care și-au cucerit dreptul de a juca în limba română și de a fi liberi în creația lor, în condițiile unor realități vitrege, de crize și circumstanțe insolite, dramatice și adesea tragice, generate de poziționarea geografică și de circumstanțele geopolitice ale secolului al XX-lea. Este istoria unei supraviețuiri: prin miracolul artei și prin energiile limbii române teatrul și-a recucerit dreptul la libertatea de creație și a contribuit la supraviețuirea spirituală a mai multor generații de spectatori, oferind astăzi iubitorilor de frumos un spațiu de gândire și reflecție, o platformă de integrare a fluxurilor creatoare și novatoare ale artei scenice românești și europene.

Ora 20:00

Teatrul Național „Eugène Ionesco”

TERAPIE CLASICĂ

MozART Group / Polonia

Un nou spectacol al Grupului MozART care, timp de peste 25 de ani, a emoționat publicul din mai mult de 50 de țări pe cele mai importante scene ale lumii. Un spectacol care oferă o perspectivă asupra memorabilului an 2020 cu toate fațetele sale. Bazat pe o poveste reală.

Orașe, aeroporturi, teatre, săli de concerte goale – astfel arăta lumea în 2020. Ce ne-a ajutat în această perioadă dificilă? Alimentația sănătoasă, vitamina D3 și... râsul!

Terapie clasică este un spectacol care combină surprizele anului 2020, muzica clasică, umorul sublim, fracurile și abordarea respectuoasă a unui cvartet de coarde.

Care este definiția unei pauze creative? Se plictisesc muzicanții în perioada de izolare? Ce înseamnă distanța artistică? Cum sună tăcerea puternică? Poți auzi aplauze la un concert online? Ar trebui violonistul și vioara să păstreze distanța socială? La acestea și la multe alte întrebări ca răspunde spectacolul Terapia clasică – cea mai recentă producție a Grupului MozART.

Lumea are nevoie de un vaccin care să ne țină în siguranță. Râsul va garanta sănătatea, deoarece mereu a fost cel mai bun medicament!

Distribuția: Filip Jaslar, Michal Sikorski, Pawel Kowaluk, Boleslaw Blaszczyk.

Informații despre bilete aflați la casa teatrului (telefon: (022) 233 833 / 079 233 833) sau pe iTicket.md.

Teatrul Național „Eugène Ionesco” – locul ideal pentru întâlniri!

Vă promitem că n-o să vă plictisiți.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.87728929519653