Decembrie 10, 2019
Aureliu Batrînac: Fiecare operație este o luptă între viață și moarte
Starea tuturor organelor depinde de activitatea inimii, deci cu cât problemele sistemului cardiovascular sunt diagnosticate mai devreme, cu atât sunt mai ușor de tratat. Aureliu Batrînac este unul dintre cei mai buni chirurgi cardiovasculari de la noi din țară, cu un stagiu de muncă de peste 30 de ani. De-a lungul timpului a realizat mii de operații de succes și a salvat multe vieți.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Studii

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova

Studii de masterat la Centrul de Chirurgie Cardiovasculară al Academiei Ruse de Științe Medicale.

Pregătire clinică și stagierea în Germania, Croația, Italia, Suedia și Spania. 

 

Cariera

Chirurg cardiovascular.

Doctor în științe medicale.

Director medical la Medpark.

Decorat cu medalia Gloria Muncii.

Laureat al Premiului de Stat.

 

 

Aureliu Anatolievici, sunteți onorat cu premiul Gloria Muncii. Ce semnifică acesta pentru Dvs.?

Desigur că, este foarte plăcut să fii onorat cu una dintre cele mai importante premii de stat. Este o dovadă a profesionalismului meu și eficacității mele în calitate de medic. Mă bucur că datorită muncii mele și a întregii echipe cu care eu lucrez, am reușit să salvez viețile oamenilor, să le ofer sănătate și bunăstare.

Ordinul Gloria Muncii – nu este doar o recunoaștere a meritelor mele, ci și o mare responsabilitate care mă încurajează să lucrez și mai bine.

 

Ați remarcat odată într-un interviu că una dintre calitățile cele mai importante ale unui medic este empatia. De ce?

Cred cu adevărat că atitudinea medicului față de pacient este foarte importantă. Toți își doresc să se simtă bine, să fie sănătoși. De aceea, când medicul stabilește o diagnoză, iar pacientul are nevoie de o operație, medicul trebuie să-i zică bolnavului despre acest lucru foarte atent, căci majoritatea pacienților se emoționează extrem de mult în asemenea situații. 

În cazurile în care vine vorba de probleme legate de riscul pentru viață, pacienții pot deveni deprimați, afecțiunea agravând cursul oricărei boli. De aceea, este foarte important să găsești o abordare a fiecărui pacient în parte, trebuie să fii nu numai medic, ci și o persoană de încredere. Fiecărui pacient îi explic clar problemele legate de sănătate, îi povestesc despre riscuri și despre consecințele acestei boli și despre cum va avea loc intervenția chirurgicală.

Și, desigur, atrag atenția asupra importanței prevenirii bolilor.

 

 

Bolile cardiace și vasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial. La ce simptome trebuie de atras atenția pentru a preveni boala?

Conform statisticilor, fiecare al patrulea bărbat din Moldova în vârstă de 40 până la 60 de ani, moare din cauza bolilor asociate sistemului cardiovascular. La femei, riscul de a dezvolta patologii ale sistemului cardiovascular apare după vârsta de 50 de ani, odată cu apariția menopauzei. Dacă vorbim despre simptome, atunci persistă oboseala și paloarea, amețeli, pulsul prea rar sau din contra, pulsul mărit, dureri în piept, umflături, lipsa aerul în timpul efortului fizic.

O atenție deosebită trebuie acordată persoanelor care suferă de hipertensiune arterială. Dacă rudele apropiate au fost diagnosticate cu probleme cardiace, atunci ar trebui să nu ignorați primele simptome.

Persoanele de peste 40 de ani, ar fi trebuie să consulte medicul cardiolog cel puțin odată în an. În fazele incipiente, boala se poate dezvolta asimptomatic și, datorită echipamentului modern pentru cercetare și analize de laborator precise, un specialist poate diagnostica sau determina predispoziția pacientului la orice boală. 

 

Intervenția chirurgicală nu este munca unui singur medic, ci munca întregii echipe

Într-adevăr, operația este realizată de întreaga echipă de medici, și este important ca toți să lucreze în unison, ca un mecanism. Operațiile de lungă durată pe cord - sunt complicate, aici este importantă fiecare etapă, atât pregătirile cât și îngrijirea post operație. 

 

Aureliu Anatolievici, ce sfaturi le puteți da cititorilor noștri pentru ca inima să fie sănătoasă?

Mai puțin stres - este demonstrat că stresul afectează negativ sănătatea inimii. Străduiți-vă să evitați situațiile neplăcute și stresante. Trebuie să aveți un mod de viață activ, mai mult plimbați-vă. Renunțați la obiceiurile nocive și la alimentele nesanătoase. Nu așteptați până când vă veți simți foarte rău, cu cât mai repede este detectată boala, cu atât sunt mai mari șansele unei recuperări complete.

 

Citiți în întregime articolul în numărul din luna decembrie 2019 al revistei AQUARELLE

Text: Victoria Chirilov



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 3.2669153213501