Septembrie 25, 2019
Durerea de spate: Cum stilul de viață sedentar afectează sănătatea
Vă consultă medicul vertebrolog, neurolog, de la American Medical Center - Irina Cernei.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Cea mai mare parte a timpului, omul modern o petrece pe șezute, reducând astfel activitatea fizică. Munca în fața computerului pe care o prestăm la oficiu, lipsa mersului pe jos, odihna pasivă în fața televizorului, face ca întreaga noastră viață să o petrecem pe șezute. Acest lucru acționează negativ asupra stării întregului nostru organism, în special asupra sănătății spatelui.

Masajul este una dintre principalele opțiuni pentru menținerea tonusului muscular și pentru relaxarea spatelui. Chiar dacă nu există dureri în spate, totuși, se recomandă urmarea unei cure de masaj.

Stilul de viață sedentar pentru mulți dintre noi a devenit un viciu. În această poziție, coloana cervicală și lombară primesc o sarcină suplimentară, acest lucru se întâmplă chiar și atunci când încercăm să ne menținem spatele drept. Compresia secțiunilor anterioare ale discurilor intervertebrale are loc în timp ce secțiunile posterioare sunt întinse. 

În această poziție, discul intervertebral își pierde elasticitatea și se uzează mult mai rapid. Când stăm așezați greșit, ne aplecăm sau ne înclinăm într-o anumită parte, spatele nostru are de suferit. Poziția greșită a spatelui provoacă mai multe probleme care necesită intervenția unui medic.

 

Cum înțelegeți că este timpul să vă adresați unui specialist?

Simptomele principale este durerea. Totodată, durerea poate fi localizată nu numai în spate, ci poate să migreze. Trebuie să atrageți atenția la durerile de cap dese, la durerea în zona umerilor, în articulații, în jurul gâtului. Adesea, problemele coloanei vertebrale provoacă dureri de localizare diversă.

 

Probleme ale spatelui

Osteocondroza

Osteocondroza coloanei vertebrale – boala, în care se remarcă procese degenerative în discurile intervertebrale. Ca urmare a acestor schimbări devastatoare, structura și funcționalitatea discurilor intervertebrale sunt perturbate. 

Mulți oameni cred în mod greșit că osteocondroza este o boală a persoanelor în vârstă. Dar statisticile spun altceva. Vârsta medie a pacienților diagnosticați cu osteocondroză spinală este de 30-35 de ani.

În afară de stilul de viață sedentar, această boală este cauzată de obezitate, activitate fizică scăzută, piciorul plat, încălțămintea incomodă, ș.a. 

 

Scolioza

Scolioza este o curbură laterală a coloanei vertebrale, care poate fi congenitală sau dobândită. La copii și adolescenți, scolioza apare adesea din cauza stilului de viață sedentar și a poziției incorecte a spatelui. La adulți, scolioza este rezultatul diferitelor boli, de exemplu, osteoporoză, osteocondroză, hernia intervertebrală etc. 

 

Crampe musculare

Durerea musculară este cauzată cel mai adesea de circulația slabă din cauza șezutului continuu. Activitatea fizică redusă rezultă apariției hipodinamie - slăbirea funcției musculare, adică, din cauza lipsei activității fizice, apare atrofierea mușchilor. 

 

Profilaxie

Cardinal să-ți schimbi stilul de viață și să renunți la munca sedentară, nu e atât de ușor, însă poate fi redusă munca în această poziție. Mișcați-vă și faceți mai multe pauze mici. Încercați să vă petreceți pauza de prânz într-un mod mai activ, mergând mai mult. 

 

 

Citiți continuarea articolului în numărul din luna septembrie 2019 al revistei AQUARELLE. 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.452440738678