Mai 03, 2019
Chirurgul cardiovascular Aureliu Batrînac: 30 de ani în domeniul cardiologiei

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Studii

  • Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova;
  • Studii postuniversitare la Centrul de Chirurgie Cardiovasculară la Academia  de Științe Medicale din Rusia;
  • Pregătire clinică și stagiere în Germania, Croația, Italia, Elveția și Spania.

Cariera

  • Chirurg cardiovascular;
  • Doctor în științe medicale, conferențiar universitar;
  • Doctor la Medpark;
  • Premiat cu ordinul Gloria Muncii;
  • Deținătorul premiului Național al anului 2018; 
  • Diplomă de onoare a Guvernului Republicii Moldova, care a fost acordată pentru activități unice, inovații și cercetări în domeniul medicinei.

 

 

Experiența dvs. medicală este de peste 30 de ani. Cardiologia s-a schimbat mult pe parcursul anilor? Ce noi oportunități au apărut în acest domeniu?

Cu siguranță că am ajuns la un alt nivel în domeniul medicineii, în special în ceea ce-i legat de medicina cardio-vasculară. Acest lucru a fost facilitat atât de dezvoltarea științei medicale în sine (componentele sale biologice), cât și de apariția și îmbunătățirea tehnologiilor din acest domeniu. Din acest motiv, cunoștințele și capacitățile noastre au avansat considerabil. Spre exemplu, 30 de ani în urmă, pacientul care avea infarct miocardic, se recupera timp de aproximativ o lună, trebuia să fie în stare de repaos pentru a se face bine cât mai curând. Acum, grație capacităților și tehnologiilor moderne, pacientul se poate ridica și se poate deplasa după 6-12 ore, iar după 24-48 de ore este deja eliberat din spital.

Suntem martori la faptul cât de mult a avansat chirurgia cardiacă. Acum avem parte de foarte bune tehnologii pentru a face operații eficiente și rapide, permițându-ne să executăm tăieturi mici, folosind endoscoape, ceea ce este mai puțin traumatic pentru pacient, iar perioada de reabilitare este semnificativ redusă.

 

Ce întâlnire profesională ați putea-o numi extrem de importantă pentru dvs.?

Pot distinge trei etape esențiale în cariera mea profesională. Prima este strâns legată cu finisarea studiilor la Institutul de Medicină. Am planificat să studiez în continuare chirurgia generală, dar pe drumul meu am întâlnit profesioniști - doctori, profesori - care m-au sfătuit să acord o atenție sporită domeniului chirurgiei cardiovasculare. Pentru că nu mi-e frică de greutăți, ci din contra sunt atras de acestea, am acceptat acest drum al soartei. Cea de-a doua etapă importantă în viața mea, a fost în anul 1989, la Moscova. 

La Centrul de Chirurgie Cardiovasculară al Academiei de Științe Medicale din Rusia, am avut parte de o echipă minunată, care m-a primit foarte bine. Profesorul meu din Moscova și întreaga echipă m-au susținut, au avut încredere în mine și mi-au permis să îmi îndeplinesc scopurile profesionale. De la vârsta de 26-27 ani, am început să fac operații extrem de complicate. Acest lucru m-a motivat. Din punct de vedere al profesionalismului, anume la Moscova am obținut foarte multe cunoștințe.

Cea de-a treia etapă importantă din viața mea, a avut loc în anul 1996, când l-am cunoscut pe pricipalul chirurg cardiovascular din Germania, profesorul Hans Borst. El m-a invitat în Hanovra, acolo unde mi-am făcut cunoștință cu mulți profesori și medici distinși, de la care am învățat extrem de multe lucruri importante. Anume în Germania am obținut posibilitatea de a ajunge printre cei mai de vază medici din Europa, și am fost la curent cu toate noutățile ce aveau loc în lumea medicinei.   

 

 

Germania v-a schimbat?

Da, destul de mult, și nu doar din punct de vedere profesionist, ci și ca om. În acea perioadă am realizat cât este de important de a obține informații noi în permanență, de a te autdezvolta, și de a ține ritmul cu lumea întreagă. De pe-atunci mi-am pus în plan ca cel puțin odată în an să plec în clinicile din străinătate, pentru a face cunoștință cu noile tehnologii, și de a comunica cu medicii profesioniști din afară. Până și-n ziua de astăzi, mă strădui să urmez această regulă, și datorită acesteia, am reușit să relizez multe idei bune aici, în Moldova.

Este dificil de a veni la consultația dvs.?

Nu, eu mă strădui să-mi găsesc timp pentru toți pacienții, care sunt înscriși la consultația mea. Fiecare dintre ei necesită o concentrare maximă, fie că-i vorba de un simplu pacient, fie că de o operație complicată. Un rol deosebit îl are stadiul la care pacientul se adresează la medic. Inima e un mecanism, lucrează exact ca ceasul, dacă nu funcționează un detaliu, atunci foarte repede începe să funcționeze greșit întregul mecanism. Dacă pacientul se adresează la timp la medic, tratamentul decurge rapid și fără durere, iar problemele majore sunt rezolvate fără ca acestea să reușească să dea complicații. În corpul uman totul este interconectat.

În fiecare zi ne confruntăm cu situații stresante. Există anumite metode care ajută la evitarea acestora? 

Eu ador să mă plimb, iar acest lucru cred că este cea mai bună și eficientă metodă a te elibera de stres. O altă metodă ar fi lecturarea cărților. După o zi de muncă grea, îmi place să citesc, am o bibliotecă mare, și de fiecare dată cumpăr cărți noi. Lecturarea mă relaxează.  

Asta înseamnă că nu vă odihniți cu telefonul în mână, navigând pe internet?

Foarte rar. Chiar dacă navighez pe internet, citesc articole legate de domeniul medicinei sau comunic prin poșta electronică cu colegii mei din străinătate. Mulți se miră cum pot eu trăi fără a avea cont pe Facebook. Având o bibliotecă mare, am cu ce mă ocupa în timpul liber.

Înseamnă că, atunci când călătoriți reușiți să vizitați locuri noi?

Da, sigur. Am fost în aproape toate galeriile celebre din lumea întreagă. Adesea vizitez Viena. În Paris am vizitat Luvru și Muzeul Orsay, în Florența - galeria Uffizi. 

Pentru mine, aceasta este cu adevărat o "descărcare uimitoare". Muncind intens 3-4 luni, mereu îmi găsesc timp pentru a mă relaxa. Galeriile și muzeele sunt pentru mine cea mai bună metodă de relaxare. 

 

 

Nunta.
Dondușeni. Аugust, 1986.

Viorelia și Aureliu Batrînac

2013

Alături de fiică și nepoțel, la Paris

2019

 

Sunteți împreună cu soția din anii de școală. Fiind împreună de-atâția ani, cu siguranță ați avut și momente dificile în relație. Cum le-ați depășit? 

Noi nu am avut parte de momente dificile în relație, chiar dacă suntem împreună de 33 de ani. Mai mult ca atât, aproape jumătate din acești ani, noi am trăit separat. Eu lucram în străinătate, reveneam uneori acasă, alte ori ea venea la mine. Noi ne asemănăm foarte mult, suntem fideli profesiilor pe care le-am ales. Avem interese comune. Am revenit în Moldova pentru a fi alături de ea. Eu îmi iubesc patria, oamenii care trăiesc aici, totodată, oriunde nu m-aș afla, mă simt confortabil. Chiar dacă a avut ocazii de a găsi un job în străinătate, Viorelia a decis să rămânem aici, în Moldova, pentru a-i ajuta pe oamenii de la noi din țară.

Citiți continuarea articolului în noul număr al revistei AQUARELLE din luna mai 2019. 


 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 3.8063857555389