Septembrie 03, 2018
Poeta și interpreta: Alina Deliss!
"Alina Deliss este o fire enigmatică, simte în profunzime frumusețea fiecărei clipe îmbibată cu dragoste pe care o trăiește". Așa începe biografia personalității principale din numărul din luna septembrie al revistei AQUARELLE, pe site-ul ei oficial. Să zici că Alina este misterioasă, este ca și cum nu ai spune nimic. La orice întrebare ea ne oferă un răspuns filosofic, profund și plin de sensibilitate.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

AQ-interviu

Le recomand cititorilor revistei AQUARELLE, în luna septembrie:

Să se bucure de toamnă, să simtă frumusețea naturii. În Moldova toamnele sunt nemaipomenite, ele trebuie trăite din plin.


 

Iar eu...

Mă voi strădui să vin la voi și să vă când "Sârbe"


 

Locul preferat din Moskova

Mie îmi place să mă plimb prin centrul Moskovei, să mă ridic la ultimele etaje ale blocurilor și să privesc orașul de la înălțime.


 

Dar la Chișinău, în Moldova?

Cel mai mult îmi place să merg cu mașina prin Moldova, să vizitez Orheiul Vechi, Codrii. La Chișinău îmi place să mă plimb la Valea Morilor sau prin parcuri.


 

Filme pe care le reprivesc:

«Lista lui Schindler», «Meet Joe Black ».


 

Artistul pe care cel mai des îl accesez pe Youtube?

Alla Pugaciova. Ea este - cosmos.


 

Niciodată nu mă voi sătura să recitesc:

«Duminica» Lev Tolstoi, "Idiot", F. Dostoievski și cărțile lui E. M. Remark.


 

În geanta mea este mereu la îndemână:

Pix, carnet și ruj.


 

Cea mai gustos fel de mâncare pe care l-am gustat a fost:

La Cafeneaua "Pușkin" din Moskova, "Olivier cu raci" și "Răcitură din trei tipuri de pește". A fost uimitor.


 

Fraza pe care obișnuiesc des să o repet:

«Fă tot ce poți mai bine, Dumnezeu va face restul".

 


 

***

Eu credeam că pseudonimul Deliss, vine de la cuvântul rusesc, "a împărți". Semnifică, oare acest lucru că e mai plăcut "să dai" decât "să iei"?

Lucrez cu oameni, vin de la oameni. Ce aș putea să le dau ca mulțumire pentru faptul că ei vin la ale mele concerte? Eu pot să-i învălui cu dragoste, cu frumusețe, cu calmitate, ca publicul să fie învăluit de emoții pozitive, să rămână încântat și relaxat. Spre exemplu, anul trecut, în timpul unui turneu de caritate, la care am participat împreună cu Constantin Moskovici, am simțit o avalanșă de energie pozitivă. Noi am strâns bani pentru un băiat care în urma unui accident a rămas invalid. Împreună cu echipa am fost în turneu prin nouă raioane din Moldova, în fiecare din ele dând câte o parte din dragostea, energia și bunăvoința noastră. După fiecare concert, oamenii se apropiau de noi și ne mulțumeau. Eu nu doar cânt, eu obișnuiesc să comunic cu publicul de pe scenă, eu le-am amintit fiecăruia din ei că omul are suflet.


 

Cum ați ajuns într-o astfel de poziție vitală?

Devenind matură, nu am uitat de personalitățile care mi-au marcat copilăria și adolescența. Mereu mă inspirau oamenii cu suflet bogat, căci atunci când omul este sufletist, el strălucește ca un diamant și te atrage inevitabil.

În timpul pe care-l trăim, știm că majoritatea oamenilor tind să câștige mai mulți bani și uită să mai trăiască viața din plin. Mulți spun - "Nimeni nu datorează nimic nimănui" Pentru mine, este un paradox. Cum este posibil, tu trăiește pe pământ și nu-i datorezi nimic nimănui? Ba din contra! Cel puțin, îi datorezi acestui pământ, care te-a primit în brațele lui, ceea ce semnifică faptul că trebuie să respecți planeta, să faci tot ce poți pentru ea, să menții ecologia. Nu ai dreptul să fii un parazit al societății. Trebuie să știi în fața cui te-nchini și să te inspire oameni vrednici.


 

Cine vă inspiră?

Pe mine mă inspiră personalitățile. Mă inspiră Merlyn Monroe. Prin câte încercări ea a trecut, copilărie grea, adolescență complicată. Dar, chiar dacă a trecut prin greutăți, ea a avut speranță, era pozitivă, mergea prin viață cu capul sus. Ea era atât de energică, plină de viață. Mereu m-a inspirat istoria vieții ei, ea pentru mine este un etalon al feminității, frumuseții, o adevărată personalitate.


 

Apropo, vi se spunea Marlyn Monroe?

Da, când eram blondă. (Râde.) Acest lucru s-a întâmplat când eu eram în Los Angeles, când m-a invitat un cunoscut compozitor american, Andy Kennedy. El a fost nominalizat la premiile muzicale, unde m-a invitat și pe mine. Apropo, în timpul călătoriei eu am avut posibilitatea să mă duc în casa în care locuia Marylin. Acum, aceasta este o proprietate privată, și-i destul de complicat în America să intri pe teritoriu privat. Nici nu mă așteptam că acest lucru va fi posibil, însă mie mi-au făcut o excursie exclusivă, mi-au permis să intru în locuință. Eram fericită.


 

De obicei, ești prezentată ca poetă, scriitoare, interpretă, actriță. Din punctul tău de vedere, cine ești în primul rând?

De când mă știu eu scriam, uneori chiar și gândurile-mi sunt în versuri. Colecția mea de poezii «86 400 secunde de fericire» a fost lansată în anul 2015. În acest an, am lansat cartea de colorat pentru copii «Cum să înțelegi un copil». Sunt teste-desene, care le permit părinților să-și cunoască mai bine copilul, interesele și dorințele.

 


 

Scrii în special despre dragoste?

Noi, cei care trăim pe-acest pământ așa suntem făcuți. Dragostea este multilaterală, ea este ca cerul înstelat, nelimitată, universală... Arta este vocația mea, iar poezia - un zbucium sufletesc. Mereu am la îndemână carnețelul și pixul. Doar ceea ce-i autentic atinge coardele sufletului, iar adevărul se naște din dragoste.


 

Povestește-ne despre hitul «Taxi», care a făcut ravagii la radio!

«Taxi» («Ea atât de mult iubea») – este o piesă importantă pentru mine, care m-a ajutat să mă dezvălui. Videoclipul a devenit pentru mine o vizualizare a piesei lirice, pe care a scris-o pentru mine Anton Pustovoi, autorul piesei celebre «Culoarea dispoziției - albastru». Noi ne-am dorit să arătăm ce simte femeia. La început, în taxi intră o femeie calculată, restrânsă, iar mai apoi, ea își dezvăluie identitatea, devenind o cu totul altă femeie. Se spune că cunoscând o femeie, bărbatul dezvăluie caracterele tuturor femeilor, iar cunoscând o sută, se pierde și nu mai înțelege nicio femeie. Femeia reprezintă caracterul, este o planetă întreagă, ea este atât pisica blândă cât și o pantera adevărată. Permite-i să se deschidă, nu te grăbi, permite-ți ție însăți să o cunoști pe ea.


 

Te-ai născut în Moldova, în raionul Râșcani. La 17 ani te-ai mutat în Moscova.

M-am mutat neștiind încotro mă duc. Un timp am trăit la fratele meu în suburbia Moskovei. Însă, eu aveam nevoie de altceva, voiam să văd bulevardele largi, teatrele, magazinele... voiam să trăiesc în Moskova. (Zâmbește.) Da, limitele nu sunt pentru mine. În Rusia eu plecasem pentru a mă regăsi pe mine, pentru a mă autodezvolta, pentru a mă îmbogăți sufletește. Moldova este locul unde m-am născut, unde am copilărit, aici trăiește mama mea.. Eu trăiesc și sunt implicată în activități creative în Rusia, dar în Moldova des revin.


 

Acum ați venit în Moldova în vizită de lucru?

Se poate de spus și așa. Însă această vizită e atât de plăcută, încât tot ce fac pe meleagurile natale, îmi aduce mare plăcere. Noi înregistrăm câteva piese muzicale, una este Patriotică - “Moldova Mea”, în limba de stat. Și încă două, una lirică, pentru toți cei ce sunt îndrăgostiți, și alta foarte vioaie - o sârbă. În octombrie voi face lansarea acestor hituri în Moldova.


 

Înștiințare:

Nu este posibil să fii mereu o femeie plină de pozitiv, uneori ai voie să fii morocănoasă, nervoasă și bolnăvicioasă... Mie chiar îmi place să mă simt om "viu". Dar uneori trebuie să te iei în mâini, să încalți pantofii cu toc și să fii gata să te duci în lume.

 

Citiți continuarea articolului în noul număr al revistei AQUARELLE, din luna septembrie 2018!



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.4052953720093