Iunie 21, 2018
Veaceslav și Tatiana Jiglițki: Despre dragostea către capitală și sculpturile din oraș
în ultimii ani, la Chișinău au apărut câteva sculpturi noi făcute din bronz. Locurile unde ele au fost amplasate, au devenit preferate atât de Chișinăuieni cât și de turiști. Întâlnirea dintre doi îndrăgostiți, copilașii pe scăunele... Aceste și multe alte sculpturi au devenit simbolul capitalei din Moldova. Veaceslav Jiglițki și Tatiana Jiglițkaia-Bazarova ne-au povestit despre crearea sculpturilor, și despre planurile pe care le au în viitorul apropiat, legate de Chișinău.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Dosarul AQ

Veaceslav Jiglițki - sculptor

Studii - Școala de Arte "A. Șciusev", Colegiul de Arte "Al. Plămădeală", Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. 

Experiența în muncă - 25 ani.

Premii - Cetățean onorific al Chișinăului. Premiul Thomas Bach pentru dezvoltarea artei în sport. Premiul Adam Mickiewicz.

Tatiana Jiglițkaia Bazarova - sculptor

Studii - Academia de arte din Herson. Universitatea Internațională «Ucraina» din Nipru.

Stagiu de muncă - 25 ani.

Premii - Laureat al premiului Moirița. Participarea la expoziții sub conducerea ambasadorului maghiar Matiash Sziladi. Participant la expozițiile anuale NIGHT OF ART, BRÎNCUȘ și altele.

 

Sculptor - o profesie neobișnuită. Ați visat să deveniți anume sculptor?

Veaceslav
Părinții m-au sfătuit să aleg pictura, pentru că este frumos și plăcut însă, sculptura presupune muncă fizică și condiții neplăcute. Am studiat grafica, deși mi-a plăcut mereu sculptura. În multe privințe, acest lucru se datorează profesorilor talentați, Fekla Zheregi și Natalia Vlasova. Desigur că au fost și miște momente speciale care au determinat soarta mea. Când îmi făceam studiile la academie, lucrarea mea a fost cumpărată de un sculptor bun. El m-a chemat la el în atelier, unde am avut posibilitatea să văd toate subtilitățile acestei profesii din interior. Acolo l-am cunoscut pe sculptorul Veaceslav Zaițev, care a devenit partenerul meu de afaceri, profesorul meu și un foarte bun prieten. El m-a chemat la studio, care este și-n prezent locul nostru de muncă. Pentru mine foarte mult contează înțelegerea, susținerea și sfaturile sculptorului Iurii Terehov. Am început totul în trei, iar acum, echipa noastră este formată din 15 oameni. Părinții mei, Anatolii și Galina Nichiticina Jiglițkaia, ne-au susținut mereu pe mine și pe soția mea, de aceea noi le suntem lor recunoscători. 

 

Tatiana
Primele mele studii au fost în domeniul pedagogiei. După ce eu m-am căsătorit, am hotărât să mă reprofilez, căci mie îmi era mult mai aproape de suflet ceea cu ce se ocupa soțul meu. Mereu am fost interesată de arte, de aceea, am hotărât să studiez în acest domeniu. Profesorii talentați de la Academia de Arte din Kiev, A. Covaci, A. Slipici, Șnaider, cât și cei din Universitatea Internațională "Ucraina", M. Bezugla, m-au ajutat să devin creativă și să devin un profesionistă în acest domeniu. 

 

Povestiți-ne despre primele voastre sculpturi
 

Tatiana
Prima noastră sculpturi a apărut în Odessa. Mai apoi la Brașov. Sculptura prezenta o fată care cânta la flaut. Prima noastră sculptură de la Chișinău a fost creată în anul 2012. Este vorba despre havuzul Nota Bene de pe teritoriul ASEM-ului. 

Mai târziu a apărut motanul din bronz, la intrarea într-un club de sport din capitală. De asemenea, porcul zburător, îndrăgostiții de pe strada pietonală, și multe altele.


 

Chișinău, str. Ghidighici, 3 A, atelierul 8
062167676

 

Citiți continuarea articolului în noul număr al revistei AQUARELLE iunie - 2018



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.79221200942993