Martie 29, 2017
Călcăm sau nu hainele nou-născutului?
Fără îndoială, nașterea unui copil este cel mai important moment din viața de familie. Începe o nouă etapă a vieții. De acum înainte, vei fi mereu cu ochii în patru, vei avea grijă de odrasla ta, o vei ocroti de tot ce-i poate dăuna într-un fel sau altul. Una dintre dilemele care apar odată cu nașterea copilului este să calci sau nu hainele lui. Opinia specialiștilor și mamelor se împart în două categorii. Hai să le analizăm!

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Copilul este înconjurat de mulțime de microorganisme care îi pot afecta imunitatea încă neformată. Este oare fierul de călcat o soluție în acest sens? Sau părinții calcă hainele copiilor doar din considerente „estetice”? Cum este mai bine, mai sănătos? Cele scrise în continuare te vor ajuta să iei o decizie.

 

„Pro” și „contra”

Nou-născuții sunt foarte vulnerabili. Factorii exteriori, pentru organismele lor, adesea reprezintă pericole. Spre exemplu – microbii. În perioada în care bontul ombilical încă nu s-a regenerat definitiv, trebuie să fii extrem de atentă la tot ce se atinge de corpul bebelușului. Hainele trebuie să fie curate, aproape sterile. Mamele experimentate spun că este obligatoriu să călcăm hainele picilor. Ele sunt ghidate de o regulă extrem de simplă: „prelucrarea” termică a hainelor omoară toți microbii, astfel, copilul este protejat.  În plus, fierul de călcat neutralizează elementele chimice rămase de la praful de spălat și picul nu ca avea alergie sau iritație.

 

Important!

Urina și masele fecale odată nimerite pe haină – nu se spală. Adică, petele rămase se spală, bacteriile – nu. Pentru a omorî bacteriile – hainele trebuie călcate.

Pe de altă parte, studiile pediatrice realizate recent spun că nu trebuie să exagerăm ocrotindu-ne odraslele. Imunitatea lor nu se va fortifica suficient dacă aceștia se vor afla permanent sub o „cupolă”. Copilul va fi incapabil să lupte cu microbii și bacteriile de sine stătător. Mulți specialiști consideră călcatul hainelor o activitate inutilă, deoarece copilul nu trăiește într-o lume sterilă, oricât de mult ar vrea părinții lor. Bontul ombilical este dezinfectat și uns cu substanțe speciale, de aceea, ar fi suficient să ai grijă doar să nu nimerească pe el praf sau murdărie. Altfel spus, poți să nu stai în picioare ore în șir călcând fiecare centimetru.

 

Concluzii, pe scurt

Fiecare variantă are beneficii și neajunsuri, lasă loc pentru discuții și analize. Oricare va fi alegerea ta  - nimeni nu te va judeca pentru că voi, părinții, decideți ce este mai bun pentru copilul vostru. Important este că aveți grijă de el și că încercați din răsputeri să-l ocrotiți!

 

Călcăm corect

Dacă totuși ai decis să calci hăinuțele nou-născutului – fii atentă la cum se face! Hainele picului trebuie călcate, pe ambele părți, imediat după ce s-au uscat. Trebuie călcate toate cusăturile și spațiile între nasturi. Pentru ca temperatura ridicată să nu usuce hăinuțele prea mult – pulverizează apă pe ele și apoi calcă-le sau folosește o bucată de stofă umedă. Călcă-le pe parcursul unei luni de la naștere și o perioadă după vaccinarea lui împotriva tuberculozei, până rana se va regenera definitiv. Păstrează hainele copilului în dulap, pe o poliță aparte.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.87437534332275