Mai 17, 2022
4 recomandări pentru cei care vor să practice FREELANCE cu succes
În ultimii ani numărul celor care aleg să lucreze de la distanță a crescut simțitor. De fapt, anume accesul larg la internet a făcut posibilitatea muncii remote tot mai reală, iar de la începutul pandemiei Covid-19 ponderea celor care au trecut să muncească de la distanță a crescut exponențial. 

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Din fericire, pandemia a trecut, dar trendul a rămas: angajații, mai ales cei tineri, caută tot mai des posturi vacante la distanță. Întâi să facem diferența între conceptele de muncă remote și freelance. Deși asemănătoare, freelancer înseamnă liber profesionist, iar cuvântul remote înseamnă pur și simplu de la distanță. Adică poți fi angajat la o singură companie și lucra remote sau poți fi freelancer (adică să-ți fii propriul tău șef sau colabora cu mai mulți clienți) și lucra remote. 

În acest articol va fi vorba anume despre freelanceri (liber profesioniști), adică cei care își gestionează singuri regimul, volumul de muncă și caută colaborări de sine stătător. Să faci freelance e fain și atractiv, dar implică anumite riscuri - mulți freelanceri nu încheie contracte și riscă să nu fie plătiți pentru servicii, au de luptat cu concurența pentru proiecte și colaborări și trebuie să negocieze minuțios ratele pentru serviciile lor. Așadar, iată 4 recomandări utile pentru a te lansa în munca freelance cu brio: 

  1. Definește clar aria de specializare. Faci copywriting sau social media? Design graphic sau web design? Ești web developer sau UI/UX designer? E important să înțelegi ce servicii anume ești dispus să oferi și care este tariful de plată (per ore, per serviciu, per nr de cuvinte). 
  2. Identifică clienții/audiența dorită. Cu cine ai dori să colaborezi, cu companii sau cu clienți în căutare de un specialist pe o perioadă scurtă de timp? Identificând cine e clientul țintă, o să poți să-ți dai seama unde și cum să-i cauți și vei fi pregătit pentru condițiile unei eventuale colaborări.
  3. Pregătește-ți portofoliul. Crearea unui CV nu mai e deloc complicată, iar pe lângă unul, recomandăm să aduni și exemple cu experiența relevantă de muncă, proiecte anterioare, recenzii pozitive într-un portofoliu. 
  4. Mărește aria de căutare. A găsi proiecte freelance se poate dovedi o sarcină deloc ușoară mai ales la început, dar îți recomandăm să te înarmezi cu răbdare. Din start mai toți freelancerii încep cu rate mai mici și proiecte minore. Nu te demotiva și încearcă să fii deschis la propuneri, chiar și la cele care nu sunt poate chiar ce ți-ai fi imaginat - toți începem de undeva.

Pe platforma delucru.md găsești posturi vacante pentru FREELANCERI atât în Moldova, cât și peste hotare. Ba mai mult, multe companii angajează acum oficial și permit negocierea unui regim de lucru hibrid sau chiar în totalitate de la distanță.

Baftă! 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.78126049041748