Aprilie 12, 2022
3 solutii care amelioreaza sindromul burnout
Tot mai multi oameni se confrunta in zilele noastre cu o stare de epuizare accentuata, fizica si mentala.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Potrivit psihologului Katherine King, exista trei remedii care te ajuta sa iti recapeti energia si sa te reconectezi cu sinele.

Care sunt cauzele burnout-ului?

Cauzele burnout-ului tin in mare parte de eforturile pe care le depui. Fie ca esti angajata si lucrezi pentru cineva, fie ca esti pe cont propriu si tragi de doua ori mai mult ca sa reusesti, sindromul burnout poate aparea la fel de repede. Asadar, cauzele burnout-ului sunt: volumul prea mare de munca, suprasolicitarea, mediul de lucru, dorinta de a face totul perfect, lipsa increderii de sine, rezistenta scazuta la stres, odihna insuficienta.

Din fericire, exista solutii care te pot ajuta sa te simti mai bine. Important este sa accepti ca ai ajuns intr-un punct critic, in care ai nevoie urgenta de o pauza, si mai apoi, invata-te sa faci urmatoarele lucruri de mai jos.

1. Concentreaza-te pe odihna si recuperare

Primul si cel mai important pas este, fara doar si poate, odihna. Evident ca modul in care ne relaxam difera de la persoana la persoana. Daca pentru unele dintre noi odihna inseamna mult somn, pentru restul poate insemna o zi petrecuta in natura, pe o patura la iarba verde. La fel, unele dintre noi au nevoie de o singura zi pentru a-si reveni, in timp ce restul ar avea nevoie chiar si de o saptamana. Insa cand vorbim despre sindromul burnout, recuperarea se poate prelungi pe o perioada mai lunga, iar in tot acest timp, odihnei ii sunt alocate cel putin 8 ore (obligatorii) de somn, plus alte activitati de relaxare.

2. Dezvolta sentimentul de realizare

Spuneam ca una dintre cauzele sindromului burnout este dorinta de perfectiune. Stim ca nu exista perfectiune, ci este o iluzie pe care o cream noi singuri. Cu toate astea, ne dorim sa o atingem. Iar in toata aceasta fuga nu facem altceva decat sa ne epuizam fizic si mental. Cel mai indicat este sa te asezi pe un scaun la o masa, sa deschizi agenda sau laptopul si sa notezi cu liniuta micile tale realizari. O sa fii surprinsa de numarul lor! Nu te limita la realizarile profesionale sau la cele precum achizitionarea unei case sau a unei masini. Ce spui de faptul ca esti o buna prietena? Sau de micile acte de bunatate pe care le faci fara ezitare atunci cand cineva drag iti cere ajutorul.

3. Ramai implicata si realista

Ai de finalizat la locul de munca o sarcina mai dificila? Pentru ca iti doresti sa fii perfecta in ceea ce faci, o sa te concentrezi cat poti de mult pentru a rezolva cat mai bine taskurile. Si, mai mult ca sigur, din nevoia excesiva de control nu vei da atentie decat lucrului, nu vei mai avea timp sa mananci si vei fi din ce in ce mai irascibila. Cu toate acestea, ar fi bine sa incerci sa privesti situatia cu mai multa detasare. Respira si fii realista! Vei reusi sa duci la bun sfarsit tot ce ti-ai propus.

Sursa: andreearaicu.ro



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.5173659324646