Am facut si noi cateva sapaturi si am descoperit ca sunt destule fructe si legume cu care putem realiza vopsea naturala pentru oua, inclusiv si alte culori in afara de rosu. Natura ne ofera o multime de solutii, trebuie doar sa le descoperim, intorcandu-ne la origini.
Va prezentam mai jos 8 retete cu ingrediente naturale cu care poti vopsi ouale de Paste.
Fierbe sfecla rosie cu 1 lingura de sare si 1 lingura de otet, obtinand astfel sucul de sfecla rosie. Pune ouale deja fierte in acest suc si lasa-le peste noapte. In functie de concentratia sucului si de culoarea cojii de ou, puteti obtine nuante de la roz deschis pana la un rosu intens, spre maro.
Vopseaua de turmeric se obtine din apa, 6 linguri de turmeric, 1 lingura de sare si 1 lingura de otet. Se fierbe 30 minute, dupa care se scufunda ouale si se lasa cateva ore bune, ca vopseaua sa prinda.
Fierbe spanacul sau iarba verde ca sa obtii vopseaua. Nu uita sa adaugi 1 lingura de sare si 1 lingura de otet. Punele ouale deja fierte si lasa-le in vopsea cateva ore, chiar si peste noapte, ca sa ai o culoare mai intensa.
Toaca o varza mare rosie cuburi si pune-o la fiert in apa, impreuna cu 1 lingura de sare si 1 lingura de otet. Fierbe timp de 30 min, pana obtii vopseaua. Lasa ouale in aceasta solutie pana obtii culoarea dorita.
Ai nevoie de 1 punga cu afine congelate, pe care le fierbi intr-un litru de apa, cu 1 lingura de sare si 1 lingura de otet. Lasa ouale in aceasta solutie cateva ore.
Fierbe cojile de la 6-8 cepe galbene mari, timp de 30 de min, cu 1 lingura de sare si 1 lingura de otet. Lasa ouale cateva ore bune sau chiar peste noapte. Poti face acelasi lucru cu morcovi in loc de ceapa.
Procedura este aceeasi ca si mai sus: se face o vopsea concentrata din cafea sau ceai cat mai colorat, in care se lasa ouale peste noapte.
Fa o solutie din minim 3 linguri de pudra de chili, pe care o fierbi 30 de min, cu 1 lingura de sare si 1 lingura de otet, in care lasi ouale cateva ore sau peste noapte.
O alta vopsea naturala pentru a vopsi ouale de Paste este sucul de grapefruit rosu. Ouale se tin in sucul de grapefruit fiert timp de cateva ore pentru a capata o culoare lavanda pastel. Nu uita sa pui 1 lingura de sare si 1 lingura de otet cand faci sucul de grapefruit, aceste ingrediente vor accelera vopsirea, iar culoarea se va pastra mai bine.
Stiai ca poti folosi vinul rosu la vopsitul oualor? Foloseste-l ca atare sau diluat cu apa, in functie de ce culoare vrei sa obtii si lasa ouale cateva ore.
Daca ai chef si timp de experimente, poti amesteca ingredientele intre ele sa vezi ce alte culori poti obtine.
– spala ouale cu apa si detergent inainte de a le fierbe
– ai grija ca ouale sa fie pastrate la temperatura camerei, nu le pune la fiert direct din frigider
– foloseste oua cu coaja alba pentru a obtine culori pastelate
– pune apa si otet in orice vospea naturala faci; acestea ajuta la accelerarea procesului de vopsire si pastreaza culoarea mai bine
– vopseaua naturala se tine la temperatura camerei inainte de a pune ouale la vopsit
– pentru culori intense, lasati ouale 1-2 zile in vopsea
– vopseaua naturala pateaza, asa ca ai grija!
Daca mai stiti si alte ingrediente naturale cu care se pot vopsi ouale, va rugam sa le impartasiti si cu noi pentru a completa lista.
Sursa: ideipentrucasa.ro