Aprilie 27, 2021
10 motive pentru care să culegi păpădii.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

 

Odată cu creșterea temperaturilor, păpădiile își fac simțită prezența în parcuri. Acestea au diverse întrebuințări, pe care te invit să le descoperi.

Proprietățile terapeutice ale păpădiei fac din aceasta o plantă extrem de prețioasă. Frunzele de păpădie conțin  mai mult betacaroten decât morcovul, tulpina oferă o cantitate impresionantă de vitamina K, iar toate părțile din păpădie sunt bogate în antioxidanți.

Beneficiile păpădie sunt nenumărate, înepând de la tratarea bolilor de ficat, rezolvarea problemelor urinare, reducerea inflamației și până la prevenirea cancerului ori sporirea densității oaselor.

Acum, că am stabilit cât de benefică este păpădia, iată și cum o poți folosi în bucătărie, dar și în gospodărie:

  1. Păpădia sotată cu usturoi- în zilele de post și nu numai, poți pregăti frunzele de păpădie în ulei vegetal, cu puțin usturoi pisat pentru aromă. Pentru a înlătura gustul amărui specific păpădiei, opărește frunzele 20- 30 de secunde, înainte de a le trage pe tigaie.
  2. Ingredient în diverse preparate- păpădia poate fi folosită pe post de ingredient în salate, în risotto-uri, în sosuri, dar și pe pizza. De asemenea, poți pregăti sandviciuri în care să pui frunze de păpădie. Și smoothie-urile pot fi înbunătățite cu câteva frunze proaspete de păpădie.
  3. Otet aromatizat – prepara un otet cu flori de papadie, extrem de sanatos, pe care il poti folosi pe post de dressing pentru salate. Spala bine florile de papadie proaspat culese, apoi pune-le intr-o sticla si acopera-le cu otet de mere. Dupa 4 saptamani, strecoara otetul si foloseste-l. Acesta este valabil 12 luni, insa asigura-te ca il depozitezi intr-un loc racoros si intunecat.
  4. Ceai cald sau rece – prepară un ceai din frunze/ flori de papadie si serveste-l cald sau rece, cu cuburi de gheata. Daca simti nevoia, indulceste ceaiul cu indulcitor pe baza de stevia, cu sucraloza sau cu sirop de artar.
  5. Înlocuitor pentru cafea – spală rădacina papadiei, las-o la uscat și apoi macin-o cu ajutorul unei rășnițe sau a unui blender. Folosește-o pe post de înlocuitor sănătos pentru cafeaua de dimineață – atât aroma, cât și beneficiile sunt similare cu cele ale cafelei.
  6. Ulei hidratant și calmant – păpădia are capacitatea de a ameliora tensiunile și durerile musculare. Usucă florile de păpădie la soare sau în cuptor, apoi pune-le în blender, alături de ulei de cocos și câteva picături de ulei esențial de scorțișoară. Pune uleiul hidratant obținut într-un recipient și foloseste-l pentru a-ți masa zonele dureroase.
  7. Tratament pentru negi – seva alba lipicioasa a tulpinii de papadie este eficienta in tratarea negilor. Aplica, de mai multe ori pe zi, seva respectiva pe toata suprafata negului si vei observa ca se va estompa, treptat. 
  8. Tonic pentru fata - păpădia poate avea efecte uimitoare asupra tenului tău, așa că o poți folosi pe post de loțiune tonică. Fierbe frunzele și tulpinile de păpădie în apă, las-o la răcit, strecoar-o bine și depoziteaz-o la frigider, într-un recipient care se închide ermetic. Folosește apoi această apă pentru a-ți curăța pielea, cu ajutorul unei dischete demachiante. 
  9. Laxativ natural - rădăcina de păpădie poate fi folosită și pe post de laxativ natural, mai ales dacă este consumată sub formă de infuzie. Așadar, dacă suferi de constipație, încearcă un asemenea remediu înainte de a folosi medicamente.
  10. Ingrășământ natural – rădăcinile de păpădie sunt extrem de hrănitoare și benefice pentru sol. Fierbe rădăcinile apoi folosește ceaiul obținut pentru a uda rădăcinile florilor din grădină.

Așadar, având în vedere toate beneficiile și întrebuințările păpădiei, ar fi păcat să nu profităm de ele. Culege păpădii, spală-le bine și folosește-le după placul inimii. Perioada în care poți culege păpădii este destul de extinsă, adică de la începutul primăverii, până toamna. Păpădiile pe care le vei folosi pentru consum ar trebui să fie culese din zone sigure.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.1712465286255