Iunie 07, 2021
10 gustări inteligente pentru o siluetă de vis
Ca să nu simțim disconfort atunci când îmbrăcăm ceva sau, pur și simplu, când ne privim în oglindă, trebuie să nu mai călcăm strâmb cu alimentația. Gustările sunt marile păcate, însă și acestea pot fi corectate. Iată 10 dintre ele care ne vor aduce doar beneficii.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

#1 Nucile (miezul de la 8 nuci = 200 kcal)

Cea mai inspirată gustare sunt nucile. Conțin o mare cantitate de grăsimi sănătoase, lecitină, fosfor și Vitamina B, benefice pentru sănătatea creierului. Cercetătorii au descoperit de asemenea că acestea reduc colesterolul și determină o sensibilitate mai mare la insulină, prevenind astfel bolile cardiace și diabetul. Alte studii confirmă legătura între nuci și sănătatea colonului. Nu în ultimul rând, nucile conțin o cantitate importantă de Vitamine E și Zinc, care apără organismul de efectele radicalilor liberi, prevenind apariția eczemelor și deshidratării pielii, precum și Cupru, acizi grași Omega-3 și Omega-6 ajută la menținerea sănătății părului, împiedicând căderea masivă. 

#2 Floricele de porumb (o porție: 20 g  = 60 Kcal)

Înainte de a le prepara, verifică eticheta produsului; porumbul pentru microunde poate fi deseori „îmbogățit” caloric și, pe lângă ulei/unt și sare, e posibil să regăsești și alte ingrediente inutile, iar aici intră și aromele artificiale. Rezumă-te la cele clasice, cu sare, sau presară chiar tu aroma favorită (parmezan, boia de ardei). Cât despre beneficiile porumbului „explodat”, trebuie să știi că acesta este de 15 ori mai bogat în polifenoli (antioxidanți, antiinflamatori, aceștia previn cancerul, diabetul și stimulează sintetizarea colagenului și a elastinei de la nivelul pielii) prin comparație cu cealaltă gustare populară în cinematografe, tortilla chips.

#3 Măsline (10 măsline medii = 45 kcal)

Fructul unui arbore secular, rezistent la condiții extreme, măslina nu este doar gustoasă, ci și foarte sănătoasă, grație conținutului bogat în acid oleic și vitamina E: protejează venele și arterele, scade hipertensiunea şi previne apariția cheagurilor de sânge. Este important să le alegi pe cele mai bune – pentru că nu toate măslinele pe care le găsești în hypermarket sunt de calitate. 

#4 Dovlecei (o porție: 300 g = 36 g)

Bogați în vitamine (A și K), potasiu – chiar mai mult decât o banană, și mangan, dovleceii (cei de culoare verde închis sunt și mai bogați în nutrienți) sunt aliații siluetei, dar și pentru sănătatea inimii. Consumat crud, acesta îți poate potoli rapid foamea, putând fi savurat direct, tăiat felii, sau sub forma unei salate, cu puțin ulei de măsline, zeamă de lămâie și sare, dar și câteva fâșii de parmezan ras.

#5 Chips de legume (O porție: 100 g = 350 Kcal)

Cea mai fericită variantă de chips o reprezintă legumele feliate fin, stropite cu ulei și sare și deshidratate (citește atent eticheta produsului, unele pot fi prăjite). Por fi preparate și acasă, în deshidrator sau la cuptor. Mix-ul de păstârnac, cartofi dulci, sfeclă roșie, morcovi și țelină este de preferat cartofilor, având avantajul suplimentar că fiecare îmbucătură este o surpriză pentru papilele gustative. În plus, acestea vin la pachet și cu beneficiile specifice rădăcinoaselor.

#6 Brânză dulce de 6% (o porție: 100 g = 120 Kcal)

Câteva lingurițe de brânză dulce conțin mai multe proteine decât două ouă, dar dacă nu e tocmai gustarea la care poftești, o poți combina cu condimente iuți și lămâie, pentru a o consuma pe post de sos pentru sticks de legume – morcov, ardei, castravete. O altă variantă este să umpli cu brânză câțiva ardei iuți curățați de sâmburi, să-i înfășori în câte o fâșie subțire de prosciutto, apoi să-i pui la foc iute, în cuptor. 

#7 Sâmbure de rodii 

Datorită cantităţii foarte mare de antioxidanţi pe care o rodie o conţine, procesul de îmbătrânire al ADN-ului este încetinit. Sunt recomandate și pentru prevenția unor boli temute precum Alzheimer sau cancer, dar și pentru sănătatea pielii. De asemenea, este recunoscut aportul lor bogat în fibre prebiotice, benefice colonului. Gustul său acrișor face din rodie un fruct foarte versatil, ce poate fi folosit atât în salate, sosuri, deserturi cu cereale și iaurt sau sucuri.

#8 Avocado (o porție: un fruct mediu = 300 kcal)

Fructele de avocado conțin acid oleic, o grăsime nesaturată care contribuie la scăderea colesterolului total din sânge și creșterea nivelului de colesterol bun / HDL. În plus, acestea asigură și o cantitate semnificativă de fibre alimentare. Gustul neutru al pulpei nu este pe placul tuturor, dar se camuflează perfect în salate. Strivește-o cu furculița, adaugă sare, zeamă de lămâie și ulei de măsline, apoi pune amestec din belșug pe o felie de pâine, ornează cu roșii cherry, busuioc, și vei obține cel mai savuros sandwich.

#9 Iaurt grecesc (o porție: un pahar mic = 120 Kcal)

Este alimentul „rege” în materie de gustări sănătoase (doldora de proteine), iar textura sa bogată și gustul savuros îl face potrivit atât pentru gustările sărate, cât și pentru cele dulci. Pentru a doua variantă, ai nevoie de o linguriță de fulgi de ovăz, câteva afine și o jumătate de linguriță de miere. Tot iaurtul grecesc poate înlocui maioneza și alte sosuri din salate, wrap-uri sau sandwich-uri; combină-l cu usturoi, zeamă de lămâie, muștar, ulei de măsline, sare și piper. Vei uita de orice alt dressing!

#10 Brânză Cheddar (o porție: O felie = 125 Kcal)

Sursă bogată de proteine și calciu, cașcavalul este genul de gustare bună de ținut la vedere atunci când deschizi frigiderul căutând „ceva, nu știu ce…” Și cum nu sunt șanse să te mulțumești cu atât, brânza Cheddar poate fi vedeta unui rulou delicios, preparat dintr-o frunză proaspătă de salată, o felie de șuncă de curcan și o jumătate de linguriță de iaurt.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.60023045539856